Σήμερα η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα 🌑

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 21:24 ενώ μετά τις 22:30 ο σεληνιακός δίσκος θα αλλάζει σταδιακά χρώμα σε ένα βαθύ κόκκινο. To μέγιστο έκλειψη σελήνης θα πραγματοποιηθεί στις 23.21. Το φαινόμενο της ολικότητας θα λάβει χώρα στον ανατολικό ορίζοντα και αυτή τη φορά θα βρίσκεται δίπλα στη σελήνη και ο πλανήτης Άρης ο οποίος θα πάρει και αυτός ένα κόκκινο χρώμα. Η έκλειψη φτάνει στην κορύφωσή της στις 23:21 και στη συνέχεια η ολικότητα τελειώνει στις 00:13 του Σαββάτου. Η φάση της μερικής έκλειψης (έξοδος από την σκιά) τελειώνει στις 01:19 και το φαινόμενο λήγει στις 02:30 με την έξοδο της Σελήνης από την παρασκιά της Γης.

Όποιος φυσικά θέλει να παρατηρήσει αυτό το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00, με ελεύθερη είσοδο.

Το βράδυ της 27ης Ιουλίου, εκτός από το φαινόμενο της ολικής έκλειψης, ο πλανήτης Άρης θα βρίσκεται σε αντίθεση με τον Ήλιο και σε συνδυασμό με το περίγειό του που θα συμβεί στις 31 Ιουλίου θα είναι αρκετά μεγαλύτερος (διάμετρος 24,3”) και φωτεινός (μέγεθος -2.8) καθώς θα τον παρατηρούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *