Όλη η ιστορία της ροκ μουσικής σε ένα infographic

Έξι δεκαετίες και συνεχίζουμε. Η ιστορία της ροκ μουσικής ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εξελίσσεται ακόμα καθώς το είδος, έχει γνωρίσει πολλαπλές μεταβολές και έχει δει να ξεπετιούνται από τα σπλάχνα του πάμπολλα παρακλάδια.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα στερεότυπα που διέπουν τη ροκ μουσική από την εμφάνιση της μέχρι τη δεκαετία του 2010.

Τα αντιπολεμικά τραγούδια του ’60 και του ’70, η grunge των ’90s αλλά και η αναγέννηση του κιθαριστικού ροκ την περασμένη δεκαετία.

Το στερεότυπο του sex, drugs and rock’n’roll ξεθωριάζει σιγά σιγά ενώ η θεματολογία των τραγουδιών δείχνει και πάλι να “σοβαρεύει” αντλώντας υλικό από την καθημερινή ζωή.

Τα έσοδα από τη ροκ μουσική πέφτουν πάντως, και αυτό οφείλεται μάλλον στην κυριαρχία της πειρατείας και του διαδικτύου.

Ένα διαδίκτυο που συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των συγκροτημάτων και των καλλιτεχνών που βγαίνουν στην δημοσιότητα δημιουργώντας ένα τεράστιο ψηφιακό “μωσαϊκό”.

Για την ιστορία η ροκ εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης.
Συνεισφορά στον ήχο που πρωτοχαρακτηρίστηκε ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Αυτή, είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο.

The-Rock-History-Timeline-Infographic-1

πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *