Το συγκινητικό μήνυμα της Δέσποινας Βανδή, όταν ξαναπήγε στην Αλεξανδρούπολη

Η Δέσποινα Βανδή δίνει μια σημαντική συναυλία την Κυριακή 31 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη. Είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσε και στην οποία είχε να βρεθεί αρκετά χρόνια, ειδικά στο σπίτι και τη γειτονιά, από την οποία ιδιαίτερα βιώματα. Για αυτό το λόγο, αποφάσισε να εκφραστεί ελεύθερα στο facebook, αναπολώντας το παρελθόν…

“Είμαι από χθες στην πόλη.
Χρόνια απέφευγα να περάσω από το σπίτι που μεγάλωσα κι από τη γειτονιά που μάτωναν τα γόνατα μου αρκετές φορές πάνω στα παιχνιδι. Ειχα την τύχη να ζήσω το μεγαλείο της γειτονιάς που τότε δεν το καταλάβαινα μέσα την απλότητα της!Τη θεωρούσα δεδομένη κι οτι πάντα ετσι θα ναι όπως ήταν για μένα και για ολα τα παιδιά. Ποσο άλλαξαν τα πάντα απο τότε!Ενας δρόμος ήταν που περνούσαν σπάνια αυτοκίνητα απο κει. Κατεβαίναμε σιγά σιγα με το που έφευγε το μεσημέρι κι άρχιζε το παιχνίδι! Μήλα, κικιρικια, λάστιχο, κρυφτό, κυνηγητό και κάποιες φορές, βραδυ πάντα, ιστορίες με φαντάσματα που τις διηγουμασταν με μεγάλη ψυχραιμία και σοβαρότητα, άλλα μόλις έφτανε η ώρα να γυρίσω στο σπίτι, φώναζα τη μάνα μου να βγει στο μπαλκόνι να με βλέπει μέχρι να μπω!

vandi1Τι όμορφα χρονια!Ειχε και πολλα παλιά σπίτια στη γειτονιά που ζωηρευαν ακόμα περισσότερο τη φαντασία μας!Σημερα κάποια απο αυτά δεν υπάρχουν .Τα δώσανε και στη θέση τους στριμωχθηκαν κατι εξογκωματα νεόδμητα σαν παραφωνίες!Καποιο άλλο το φτιασιδωσαν με νέα υλικά εξωτερικά ετσι που τίποτα δε θυμίζει την τότε όψη τους.Σα να παίρνεις μια γιαγιά απο το χωριό και να της φοράς έντονο κόκκινο κραγιόν με το τσεμπέρι.

vandi2
Άλλα αυτά που βλέπουν τα ματια της κόρης μου που την εχω μαζι μου κι άλλα τα ματια της ψυχής μου.Προσπαθω μεσα απο τις διηγήσεις μου να την πάω στα χρονια τα δικά μου.”Εδω ζούσε μια γιαγιά που δεν έβγαινε απο το σπιτι της και τη φοβόμασταν ολα τα παιδια.Ηταν παράξενη και καθόλου φιλική”.”Εδω σε αυτη τη σκάλα καθομουν και καθάριζα τα φασολάκια με τη μάνα μου”.”Εδω δεν είχε άσφαλτο μονο άγριες πέτρες και χορτάρι”.”Σε αυτο το παράθυρο καθόταν η κουτσομπόλα της γειτονιάς που έβλεπε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει απο το σπιτι του”!
Σαν “έφυγε” ο πατέρας μου έκανα χρονια να ξαναπάω στη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.Μονο μου θύμιζε και δεν ήθελα.Αργοτερα συμφιλιώθηκα κι αυτο που σιγουρα καταλαβα και κρατησα, ειναι πως μια μικρογραφία ήταν το παιχνιδι στη γειτονιά,του κόσμου που μεγαλωναμε.Κανεις δε φώναζε τη μάνα του για να αποδώσει το δίκιο!Μονοι μας τα αντιμετωπιζαμε ολα!

vandi3

Σήμερα,παιδότοποι και κατι κακοφτιαγμένα πάρκα για να μαζεύονται τα παιδιά να παίζουν με ο,τι διαθέτουν αυτοί οι χώροι χωρις τίποτα να εξάπτει τη φαντασία τους.Εχω περάσει κι εγώ πολλές ώρες σε αυτά μέχρι να μεγαλωσουνε λιγάκι.Ακους τα παιδια να φωνάζουν πάνω στο παιχνίδι “ο τάδε με χτύπησε” ζητώντας τη βοήθεια ενός μεγάλου!Οσες φορές ήρθαν τα δικά μου να διαμαρτυρηθούν τους το κοψα λέγοντας “βρείτε τα μεταξύ σας δεν ανακατεύομαι”!

Όχι επειδή δεν έχουμε γειτονιές πια, να τα ξεχάσω κι όλα”!

Διαβάστε ακόμα:

Βανδή-Μαρτάκης πίνουν μια ρακή πριν τη συναυλία τους!

Η Δέσποινα Βανδή μιλάει στην κόρη της για τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο

Δείτε την Δέσποινα Βανδή μόλις ξυπνάει…πριν πιεί καφέ!

Δείτε την Δέσποινα Βανδή -super κορμί- με μαγιώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *