Τι λέει η επιστήμη για όσους φιλούν καλά;

Περιοδικός Τύπος και διαδίκτυο βρίθουν από άρθρα που αφορούν τα φιλιά. «Πώς να φιλάτε καλά σε 10 βήματα», «5 μυστικά για τέλεια φιλιά», «Τι κάνετε λάθος και δεν σας φιλάνε συχνά», κ.ο.κ. Γιατί κάποιος να δίνει τόση σημασία σε μία έκφραση συμπάθειας, αγάπης και κυρίως έρωτα, αν δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό;

Η επιστήμη έχει διαφορετική άποψη, θεωρώντας το ζήτημα σοβαρό και καθόλου ανάλαφρο, τουλάχιστον, όπως παρουσιάζεται από κάποια Μέσα ή συνηθίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ακόμη κι εμείς.   Κι όμως, έρευνες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν από το ότι η συχνότητα με την οποία φιλιέται ένα ζευγάρι επιδρά καταλυτικά στην ποιότητα της σχέσης του, μέχρι το ότι ένα 59% αντρών και ένα 66% γυναικών τερματίζουν μία σχέση, αν οι σύντροφοι τους δεν τους φιλάνε αρκετά (και καλά).

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Bohannon από το Πανεπιστήμιο του Butler, από το οποίο εκπονήθηκε και σχετική μελέτη για την αναγκαιότητα των φιλιών στην κοινωνική ζωή, ένα πρώτο φιλί μεταξύ δύο ανθρώπων, έχει την ίδια βαρύτητα με την πρώτη εντύπωση στην κοινωνική ζωή. Το αν η σχέση θα συνεχιστεί, εξαρτάται κατά πολύ από την άποψη που σχημάτισαν τα δύο μέρη του ζευγαριού ακριβώς την ώρα που αντάλλαξαν το πρώτο φιλί.

Κατά την ίδια έρευνα, το φιλί πρόσφερε πολλά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιλογή συντρόφου και ειδικά στην απόρριψη των συντρόφων εκείνων, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο κρίναμε ως κακή επιλογή για να συνεχίσουμε μαζί τους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι θυμούνται πολύ καθαρά το πρώτο φιλί που έδωσαν ποτέ στη ζωή τους, καθώς και το φιλί που αντάλλαξαν με τον άνθρωπο που ήθελαν διακαώς να είναι μαζί.

Στην ίδια έρευνα που έχει γίνει πεδίο για πολλές επιστημονικές και μη συζητήσεις ο Bohannon παρουσιάζει και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαφορές που εμφανίζουν τα δύο φύλα απέναντι στο ζήτημα του φιλιού, βάσει των οποίων:

– Για τις γυναίκες το φιλί σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ ότι για τους άντρες  – Οι γυναίκες είναι εκείνες που δίνουν περισσότερη σημασία στην υγιεινή του στόματος και στην οδοντική υγεία (και τη δική τους και των γύρω τους)

– (Καλώς ή καλώς) οι άντρες αντιμετωπίζουν το φιλί ως ένα πρώτο βήμα, που οδηγεί στη σεξουαλική επαφή

– Οι γυναίκες συνηθίζουν να επαναπαύονται, όταν δέχονται ένα φιλί. Αντιθέτως, οι άντρες εμφανίζονται πιο ενεργητικοί, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για τη συνέχεια της σχέσης. Τόσο η παθητικότητα και η έλλειψη συμμετοχής, όσο και οι κάπως… αηδιαστικές -για μεγάλο κομμάτι- του πληθυσμού περιπλανήσεις της γλώσσας στο στόμα ενός άλλου, μπορούν να δημιουργήσουν τη λάθος εντύπωση. Και να τερματίσουν τις όποιες σχέσεις.

– Ένα 53% των γυναικών προτιμούν να φιλάνε ξυρισμένα πρόσωπα.

– Ένα 48% των αντρών εμφανίζονται λάτρεις της επανάληψης και της μηδενικής δημιουργικότητας. Το φιλί αντιμετωπίζεται ως κάτι που ναι μεν δίνει χαρά, αλλά ως κομμάτι μίας ρουτίνας, με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένη κατάληξη.  – Επίσης, μόνο ένα 10% των αντρών, εστιάζει σε άλλα σημεία, πλην των χειλιών, που προσφέρονται για φίλημα, μεταξύ των οποίων, ο λαιμός, τα αυτιά, ο αυχένας.

– Τα παραπάνω δεδομένα διαφοροποιούνται ανάλογα με την κουλτούρα, τη φυλή, την ευρωπαϊκή ή μη καταγωγή των ανθρώπων, τα βιώματα και πολλούς ακόμη παράγοντες.

Συνέχισε στην επόμενη σελίδα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *