Τα 12 χαρακτηριστικά που κάνουν τους άλλους να μας συμπαθούν! Θα εκπλαγείτε

Αν υπάρχει έστω και μία γυναίκα που διαβάζει αυτές τις γραμμές και δεν τσεκάρει κάθε φορά τα likes στις selfies και τα post της, να σηκώσει το χέρι τώρα ή να σωπάσει για πάντα!

Γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θέλει να τον συμπαθούν, να τον αποδέχονται και να τον αγαπούν οι άλλοι, ακόμα και αν το καμουφλάρει πίσω από το παραπέτασμα του σνομπισμού ή αν το κρύβει τόσο καλά ώστε ούτε ο ίδιος να μην το συνειδητοποιεί.

Καθένας και καθεμία από εμάς κάνει διαφορετικά πράγματα και σε διαφορετικό βαθμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή των άλλων: άλλοι αναλαμβάνουν παραπάνω ευθύνες στη δουλειά για να τους δει με καλό μάτι η υπόλοιπη ομάδα ή ο εργοδότης τους και άλλοι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σαν χαμαιλέοντες όταν γνωρίζουν έναν καινούριο άνθρωπο, ανάλογα με το ποιον έχουν απέναντί τους. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι για να σε αποδεχτούν οι άλλοι, να σε συμπαθήσουν και να σε αγαπήσουν, πρέπει πρώτα να αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου. Από εκεί και πέρα όμως, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που μπορούν αποδεδειγμένα να μας κάνουν πιο συμπαθητικούς στα μάτια των άλλων.

Ο Travis Bradberry, δρ Κλινικής και Οργανωτικής-Βιομηχανικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου Emotional Intelligence 2.0, λέει πως οι περισσότεροι πιστεύουμε λανθασμένα πως το αν κάποιος είναι συμπαθής έχει να κάνει με την εξυπνάδα, την εξωστρέφεια και τη γοητεία του – με χαρακτηριστικά δηλαδή που είτε τα έχεις και πετάς στην κοινωνική σου ζωή είτε δεν τα έχεις και αναγκάζεσαι να ζεις στο περιθώριο.

Κι όμως, οι παράγοντες που καθορίζουν το αν κανείς είναι γενικά συμπαθής είναι τελείως διαφορετικοί: σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου UCLA, όταν αξιολογούμε έναν άνθρωπο, το αν θα τον συμπαθήσουμε εξαρτάται περισσότερο από το πόσο ειλικρινής και αυθεντικός είναι, καθώς και από το πόσο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας καταλαβαίνει.

Αλήθεια, αυτά δεν είναι και τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στους φίλους, τις κολλητές και τους συντρόφους μας;

 

like me main b40e8

 

Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα, επισημαίνει ο Bradberry, κάθε άλλο παρά έμφυτα είναι. Πρόκειται για δεξιότητες που όλοι μπορούμε να μάθουμε και να ενισχύσουμε και που τις έχουν σίγουρα όλοι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εταιρία TalentSmart, την οποία έχει ιδρύσει ο Bradberry και τη συμβουλεύονται οι μεγαλύτερες αμερικανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις για θέματα ανάπτυξης των ανθρώπινου δυναμικού τους, έκανε μια έρευνα και, αφού συγκέντρωσε δεδομένα από ένα εκατομμύριο άτομα, κατέληξε στα χαρακτηριστικά που κάνουν τους ανθρώπους συμπαθείς στα μάτια των άλλων:

 

1. Κάνουν ερωτήσεις

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν μιλάμε με έναν άλλο άνθρωπο είναι ότι επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε αυτά που θέλουμε να του πούμε, ώστε δεν ακούμε όσα μας λέει εκείνος. «Οι λέξεις είναι εκεί, αλλά το νόημα χάνεται», λέει ο Bradberry. Αν όμως κάνουμε ερωτήσεις, ο άλλος ξέρει ότι τον ακούμε και ότι δίνουμε σε αυτά που μας λέει την αμέριστη προσοχή μας. «Θα ξαφνιαστείτε από το πόσο σεβασμό εμπνέουμε και εισπράττουμε όταν είμαστε πραγματικά εκεί όσο συνομιλούμε με τον άλλο».

Businessteam wrapping up a meeting with handshake

2. Δίνουν καλές πρώτες εντυπώσεις

Οι έρευνες τις οποίες παραθέτει ο Bradberry δείχνουν πως το όταν συναντάμε κάποιον, μέσα στα πρώτα 7’’ έχουμε αποφασίσει αν τον συμπαθούμε ή όχι. Όλη την υπόλοιπη ώρα επιβεβαιώνουμε μέσα μας αυτή την πρώτη αντίδραση. Μπορεί αυτό να ακούγεται τρομακτικό, αλλά αν ξέρουμε πώς να χειριζόμαστε τις πρώτες εντυπώσεις, είναι μεγάλο αβαντάζ όταν θέλουμε να μας συμπαθήσει κάποιος. Για ακόμα μια φορά, η γλώσσα του σώματος είναι το κλειδί: χαμογελάμε, φροντίζουμε η χειραψία μας να είναι δυνατή, ισιώνουμε τους ώμους και στεκόμαστε ή καθόμαστε απέναντι από τον άλλο.

dr_house_hugh_laurie-t2

 

 

Η έρευνα μίλησε! Αυτά είναι τα 50 πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους

 

3. Είναι αυθεντικοί

Κανείς δεν συμπαθεί όσους είναι ψεύτικοι. Μας έλκουν οι αυθεντικοί άνθρωποι γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε. Είναι αδύνατο να συμπαθήσεις κάποιον -πόσω μάλλον να τον αγαπήσεις- όταν αμφιβάλλεις για το ποιον έχεις απέναντί σου. «Οι άνθρωποι που είναι συμπαθείς είναι εκείνοι που ξέρουν ποιοι είναι οι ίδιοι», τονίζει ο Bradberry. «Καμία προσχεδιασμένη κίνηση εντυπωσιασμού δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το να είσαι ο εαυτός σου».

 

Διαβάστε τα υπόλοιπα στην επόμενη σελίδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *