Σοκαριστικό! Ποιες πόλεις δεν θα υπάρχουν στο μέλλον!

Μέχρι τώρα ξέραμε για χώρες που πρέπει να επισκεφτούμε όσο ζούμε. Η νέα τάξη πραγμάτων με τις κλιματικές αλλαγές και τον αντίκτυπο που έχουν, αλλάζει όσα ξέραμε για τον πάγκοσμιο χάρτη.
Κλιματική αλλαγή, κατολισθήσεις, φυσικές καταστροφές, η στάθμη της θάλασσας και άλλοι παράγοντες, όπως οικονομικές δυσχέρειες, θα αλλάξουν την εικόνα που είχαμε για κάποιες χώρες, εξαφανίζοντας μάλιστα για πάντα ορισμένες από αυτές.

Ας δούμε ποιες πόλεις απειλούνται με εξαφάνιση.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι σεισμολόγοι προβλέπουν (με πιθανότητα που αγγίζει το 75%) να χτυπήσει την πόλη σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ μέχρι το 2086. Οι φήμες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να έχουν αντίκτυπο στον πληθυσμό που μειώνεται, ενώ άγνωστο παραμένει το αν η πόλη, σε περίπτωση τέτοιου σεισμού, καταφέρει να επιβιώσει.

Η Βενετία είναι γνωστή για τις ρομαντικές βαρκάδες της, αλλά κινδυνεύει να βυθιστεί στο νερό. Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά. Κι αυτό γιατί η Βενετία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη τόσο στα νερά της θάλασσας όσο και στα υπόγεια.

San-Francisco-660x440

ΝΤΙΤΡΟΙΤ

Το Ντιτρόιτ μπορεί να ήταν κάποτε η «πρωτεύουσα της μηχανοκίνητης», αλλά η «χρυσή εποχή» φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Ο πληθυσμός της περιοχής συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με την πτώχευση και την οικονομική ανέχεια να έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως πόλη θα έχει εγκαταλειφθεί εντελώς μέχρι το 2100. Ενδεικτικά η απογραφή έδειξε 1.850.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1950, ενώ σήμερα ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στους 701.000 ανθρώπους.

Ντιτρόιτ-660x440

 ΜΕΞΙΚΟ

Η πόλη του Μεξικό μπορεί να έχει μια μεγάλη ιστορία, αλλά οι μελετητές δεν έχουν την ίδια άποψη και για το μέλλον της. Η πόλη των Αζτέκων είναι χτισμένη πάνω σε μια αποξηραμένη λίμνη, η οποία, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να «αντέξει» τους σύγχρονους ουρανοξύστες, με αποτέλεσμα να απειλείται με κατεδάφιση.

Μεξικό

ΝΑΠΟΛΙ

«Δες τη Νάπολι και ύστερα μπορείς να πεθάνεις», έλεγε μια ιταλική παροιμία, η οποία ίσως να πάψει σύντομα να ισχύει. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μια πόλη γεμάτη πάθη, εκρήξεις, ζωντάνια, γοητεία, ταμπεραμέντο, ερωτισμό και τέχνη -αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- κινδυνεύει. Και ο λόγος; Το ηφαίστειο του Βεζούβιου. Οι ειδικοί περιμένουν να εκραγεί στα μέσα περίπου του 21ου αιώνα, κάτι που θέτει την πόλη και τον πληθυσμό της σε άμεσο κίνδυνο. Πάντως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της πόλης σε περίπτωση που «ξυπνήσει» το ηφαίστειο.

Νάπολη

ΒΕΝΕΤΙΑ

Η Βενετία είναι γνωστή για τις ρομαντικές βαρκάδες της, αλλά κινδυνεύει να βυθιστεί στο νερό. Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά. Κι αυτό γιατί η Βενετία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη τόσο στα νερά της θάλασσας όσο και στα υπόγεια.

βενετία

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Τα ίδια τα θεμέλια της πόλης της Μπανγκόκ φαίνεται πως θα «καταπιούν» σύντομα την πόλη. Τα κτήρια βουλιάζουν στο λασπώδες χώμα πάνω στο οποίο χτίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή απειλείται με ξηρασία στην προσπάθεια ανεύρεσης πόσιμου νερού. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης – με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό που κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η Μπανγκόκ θα μετατραπεί σύντομα σε κανάλι.

Μπανγκόκ

Πηγή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *