Owiwi: Η ελληνική startup που θα αλλάξει (και θα κάνει πιο διασκεδαστική) τη διαδικασία πρόσληψης - Mad TV
Featured Category

Owiwi: Η ελληνική startup που θα αλλάξει (και θα κάνει πιο διασκεδαστική) τη διαδικασία πρόσληψης

Owiwi: Η ελληνική startup που θα αλλάξει (και θα κάνει πιο διασκεδαστική) τη διαδικασία πρόσληψης

Εσύ παίζεις και η τύχη σου δουλεύει!

Είναι γεγονός πως η είσοδος των millennials στην αγορά εργασίας άλλαξε το τοπίο μια για πάντα. Υπ’όψιν της λαμβάνει αυτή την κατάσταση η Owiwi, μια start-up εταιρία που αναμένεται να αλλάξει την έννοια του recruitment στη σύγχρονη εποχη!

Όλοι γνωρίζουμε την παραδοσιακή διαδικασία της συνέντευξης. Οι υποψήφιοι που πέρασαν στην επόμενη φάση έχουν μια συζήτηση με τους recruiters σε μια προσπάθεια να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος για τη θέση. Πόσο σίγουροι, όμως, μπορεί να είναι πως επέλεξαν τον καλύτερο; Πόσο διαφορετική είναι η πραγματική προσωπικότητα και οι ικανότητες του υπαλλήλου απ’ αυτά που δείχνει στη συνέντευξη και πόσο χρόνο έχουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη διάθεσή τους για να το ανακαλύψουν; Αν όλη αυτή διαδικασία μπορούσε να γίνει μέσα απο μια διαδικασία τόσο ευχάριστη όσο να παιχνίδι πόσο πολύ θα άλλαζαν τα πράγματα;

Τι είναι η Owiwi;

H Owiwi είναι μια Ελληνική start-up εταιρία η οποια ιδρύθηκε το 2014 απο τους Αθηνά Πολίνα Ντόβα, Ηλία Βαρθολομαίο και Χριστόφορο Λουτζάκη. H εταιρία προσφέρει ένα ψυχομετρικό εργαλείο τελευταίας γενιάς που ενσωματώνει σε μια πλήρως εξελιγμένη απεικόνιση το στοιχείο του gaming με σενάρια λήψης αποφάσεων. Ουσιαστικά προωθεί έναν επαναστατικό τρόπο επιλογής υποψηφίων για εταιρίες υπό τη μορφή… ηλεκτρονικού παιχνιδιού, που βασίζονται στην έννοια των επιλογών και το πώς αυτές καθορίζουν την εξέλιξη του παιχνιδιού και την πορεία των χαρακτήρων.

Το παιχνίδι το οποίο αναπτύσσει εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των «σοβαρών παιχνιδιών» (serious games), που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αξιοποιούν τη χρήση των τεχνολογιών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μεθοδολογιών για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον πραγματικό κόσμο. Επί της προκειμένης, η μεθοδολογία είναι τo situational judgement testing ενώ ο στόχος του παιχνιδιού είναι να «αξιολογήσει» τον υποψήφιο, βάσει των επιλογών και του τρόπου παιχνιδιού του, όσον αφορά στα αποκαλούμενα «soft skills» του και συγκεκριμένα ως προς τα Flexibility, Adaptability,Resilience & Decis ion Making.

Πώς λειτουργεί;

Η ουσία του παιχνιδιού έχει ως εξής: ο πελάτης αγοράζει μια άδεια χρήσης του παιχνιδιού/εργαλείου και δημιουργείται σχετικός λογαριασμός στην web πλατφόρμα. Ο υποψήφιος λαμβάνει ένα link στην web πλατφόρμα, μέσω του οποίου μπορεί να παίξει το παιχνίδι και να αξιολογηθούν τα soft skills του. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι χρήστες χρησιμοποιούν τις εν λόγω δεξιότητες, με τις ενέργειές του να καταγράφονται και να αξιολογούνται από τον αλγόριθμο, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες είναι οι δεξιότητές του και σε τι επίπεδο βρίσκονται. Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο πελάτης αλλά και ο υποψήφιος λαμβάνουν ένα αναλυτικό report με πληροφορίες σχετικά με τα skills του και τις συνήθειές του.

 

Η κεντρική ιδέα, είναι η εισαγωγή του «gamification» στον χώρο του HR, κάτι το οποίο αξιοποιείται από πολλές μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως η SAP, η Unilever κ.α. Βασικός πυλώνας της πλατφόρμας είναι το γεγονός πως πάντα δίδεται στον υποψήφιο αυτοματοποιημένα feedback, συγκεκριμένα το report του με επεξηγήσεις του τι σημαίνουν τα χαρακτηριστικα του, πως επηρεάζουν την εργασιακή του συμπεροφορά και τι μπορεί να κάνει προκειμένου να τα βελτιώσει.

Η πλατφόρμα είναι ολόκληρη self service, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ο εκάστοτε recruiter μόνος του ελέγχει την ροή των assessements, το πόσοι υποψήφιοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, τα reports του καθενός, μπορεί να κάνει mark τον ιδανικό κατά την άποψη του υποψήφιο,να κάνει shortlist άτομα, να κάνει notes επάνω στα reports τους αλλά και να τα μοιραστεί με άλλους συναδέλφους.

Ποιοι το χρησιμοποιούν;

Οι υπηρεσίες της Owiwi τέθηκαν στη διάθεση του Graduate Trainee Program της L’Οreal με τεράστια επιτυχία. Επίσης η MediaMarkt το έχει ενσωματώσει στο Recruitment της με τρομερά ενθαρρυντικά σχόλια ενώ κάθε μήνα σχεδόν προστίθεται και μια νέα εταιρία στο πελατολόγιο της Owiwi.

Η Owiwi έχει ξεχωρίσει σε πολλούς διαγωνισμούς και βραβεία τόσο στην Ελλάδα (μέχρι και ο Γάλλος πρόεδρος Ολλάντ κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα συνεχάρη την Owiwi για το τι έχουν φτιάξει) όσο και στο εξωτερικό και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε περίοδο Beta έχει ήδη 1000 χρήστες και αρκετές συνεργασίες με μικρές και μεγάλες εταιρείες.

Με εφόδιο το όραμα των ιδρυτών,την τεχνογνωσία των συνεργατών,τις πολύ ενθαρρυντικές κριτικές των χρηστών αλλά και με την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων η Owiwi φιλοδοξεί να αλλάξει για πάντα την εμπειρία του recruitment!

Εμείς μιλήσαμε με τον Ηλία Βαρθολομαίο για την Owiwi και για τις δυσκολίες και επιτυχίες που αντιμετώπισε αυτός και οι συνεργάτες του.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει έως σήμερα;

Δεδομένου του ότι έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα για την οποία είμαστε περήφανοι, ένα προϊόν στο οποίο πιστεύουμε και το στηρίζουμε με όλο μας το πάθος καθώς και έναν αριθμό ατόμων που μας στηρίζουν πλέον σαν χρήστες της υπηρεσίας μας και πελάτες, νομίζω ρεαλιστικά πως η δυσκολία μας είχε να κάνει από ένα σημείο και μετά με την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια στιγμή που για την εταιρία και την ανάπτυξη της ήταν σημαντικά. Τι εννοώ… Το να ψάχνεις να βρεις χρηματοδότηση από ξένους επενδυτές η συνεργασίες – πελάτες όντας στην Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο! Το να πας στην Αγγλία ή την Αμερική για το σκοπό αυτό δε για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι φυσικά κοστοβόρο και χωρίς κάποια εγγύηση επιτυχίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ έυκολο να εγκλωβιστείς.

Ποια ήταν η στιγμή που σκεφτήκατε “Επιτέλους, πετύχαμε!”; Ποια ήταν ουσιαστικά αυτή η πρώτη επιτυχία που σας έκανε να καταλάβετε ότι οι κόποι σας πιάνουν τόπο;

Παρ’ολο που κάποιος μπορεί να απαντούσε στο πρώτο τιμολόγιο που κόψαμε, στον πρώτο πελάτη ή στην χρηματοδότηση που καταφέραμε να πάρουμε… και όμως η στιγμή που νομίζω πως κανείς απο την ομάδα δεν θα ξεχάσει είναι όταν μας ήρθε ένα μειλ απο υποψήφια, η οποία μας ευχαριστούσε που την βοηθήσαμε να ανακαλύψει πως έχει κάποιες δεξιότητες, να δουλέψει πάνω σε αυτές και μέσα σε λίγους μήνες να κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας που πάντα ήθελε και τελικά να προσληφθεί! Είναι ουσιαστικά εκείνο το συναίσθημα πως αν έχεις καταφέρει να αλλάξεις ακόμα και στο ελάχιστο τη ζωή ενός ανθρώπου, στο τέλος της ημέρας νιώθεις πως κάτι κάνεις καλά α μη τι άλλο!

Τι θα συμβουλεύατε όποιον έχει τη διάθεση να δημιουργήσει ένα start-up αλλά του λείπει μια πραγματικά καλή ιδέα; Πώς μπορεί να αποκτήσει τα κατάλληλα ερεθίσματα;

Αρχικά έχει να κάνει με το τι ορίζουμε ως καλή ιδέα… Πολλοί συνηθίζουν να ταυτίζουν τις καλές ιδέες με κάτι πολύ επαναστατικό ή ριζοσπαστικό- καινοτόμο χωρίς απαραίτητα αυτό να ισχύει! Άρα αν ξεκινούσαμε απο αυτό ως “καλή ιδέα” θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μια ιδέα η οποία παρέχει αξία στην ομάδα -στην μελλοντική εταιρία δηλαδή, στον χρήστη- καταναλωτή και φυσικά είναι βιώσιμη. Δεν είναι υποχρεωτικό να “εφευρέσεις τον τροχό” για να έχει αξία η ιδέα σου. Στην ουσία της ερώτησης θα έλεγα πως το βασικό είναι να παρατηρείς γύρω σου, να ρωτάς και να ψάχνεις απαντήσεις σαν μικρό παιδί και να συναναστρέφεσαι ανθρώπους που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και τα startups. Το να παρατηρείς έχει σημασία διότι αυτό σε κάνει να εντοπίζεις το πρόβλημα… Το να διερωτάσαι ειναι ουσιώδες καθώς σε κάνει να αναζητάς εναλλακτικές λύσεις ενώ η συναναστροφή με το χώρο είναι καθοριστική προκειμένου να είσαι ενήμερος για το τι συμβαίνει γύρω μας,τι αλλάζει,με τι ρυθμούς και με τι τρόπο. Πλέον με τόσες δράσεις και πρωτοβουλίες ευτυχώς αυτή η δυνατότητα υπάρχει!

 

Ανακαλύψτε την Owiwi εδώ!

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Featured Category

More in Featured Category

Ο Nick Jonas και η Priyanka Chopra ετοιμάζουν μια γαμήλια τηλεοπτική σειρά

Ο Nick Jonas και η Priyanka Chopra ετοιμάζουν μια… γαμήλια τηλεοπτική σειρά

Fotis KonstantopoulosDecember 12, 2019
Αντέγραψε ο Justin Bieber το τατουάζ του Shawn Mendes;

Αντέγραψε ο Justin Bieber το τατουάζ του Shawn Mendes;

Fotis KonstantopoulosDecember 11, 2019
Oι Monsta X επιλέγουν τα αγαπημένα τραγούδια των Harry Styles & Post Malone

Oι Monsta X επιλέγουν τα αγαπημένα τραγούδια των Harry Styles & Post Malone

Fotis KonstantopoulosDecember 11, 2019
BTS Ariana Grande Twitter 2019

Οι BTS και η Ariana Grande συζητήθηκαν περισσότερο στο Twitter το 2019

Fotis KonstantopoulosDecember 10, 2019
Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την 77η τελετή απονομής

GOLDEN GLOBES 2020
Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την 77η τελετή απονομής

Fotis KonstantopoulosDecember 9, 2019
Η Camila Cabello αποκαλύπτει γιατί δεν φιλάει τον Shawn Mendes στη σκηνή

Η Camila Cabello αποκαλύπτει γιατί δεν φιλάει τον Shawn Mendes στη σκηνή

Fotis KonstantopoulosDecember 9, 2019
H Hailey Bieber ξεκαθαρίζει τη θέση της για τη Selena Gomez

H Hailey Bieber ξεκαθαρίζει τη θέση της για τη Selena Gomez

Fotis KonstantopoulosDecember 8, 2019
Η "Ευνοούμενη" του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας και ταινίας στο Βερολίνο

Η “Ευνοούμενη” του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας και ταινίας στο Βερολίνο

Fotis KonstantopoulosDecember 8, 2019
H Cardi B δεν μπορεί χωρίς twerking ούτε στο αεροπλάνο!

H Cardi B δεν μπορεί χωρίς twerking ούτε στο αεροπλάνο!

Fotis KonstantopoulosDecember 7, 2019