Οι Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξαν αυλαία

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

18-29 Σεπτεμβρίου 2013

Με μια σύντομη τελετή έναρξης και μια «κινηματογραφική ωδή στο γουντιαλενικό Μανχάταν» και το γλυκύτατο, αισιόδοξο «Frances Ha» του Νόα Μπάουμπαχ ξεκίνησε χθες στο θέατρο Παλλάς το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Δαναός 1&2, Odeon Όπερα 1&2, Ιντεάλ και Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Στον σύντομο αλλά γεμάτο νόημα λόγο του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κύριος Ορέστης Ανδρεαδάκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της μνήμης και το πώς εκείνη έχει μια αισθητή παρουσία στις φετινές επιλογές του προγράμματος.

«”Η μνήμη”, γράφει στα «Ημερολόγια Καταστρώματος» ο Γιώργος Σεφέρης, «όπου και να την αγγίξεις πονεί». […] Θα σας παρακαλέσω να προσέξετε στην αφίσα μας μια μικρή φράση που κρύβεται δίπλα ακριβώς από το δεξί πόδι της Καρυάτιδας. Γράφει «memini, ergo sum», δηλαδή «θυμάμαι, άρα υπάρχω», και δεν είναι βέβαια παρά μια παραλλαγή της γνωστής φράσης του Ρενέ Ντεκάρτ «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» πάνω στην οποία θεμελίωσε ολόκληρη τη δυτική σκέψη το 1637.

«Για μας αυτή η φράση είναι μια αόρατη γραμμή που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ, μια καθαρή γραμμή τυλίγεται γύρω από ταινίες και αφιερώματα που μας θυμίζουν ότι οφείλουμε να θυμόμαστε», συμπλήρωσε. «Να θυμόμαστε τι έγινε στην Γερμανία του 30, αλλά και στην Παλαιστίνη του 80 και του 90…τι έγινε στην Κορέα του 40, αλλά και στην Αμερική του 50…τι έγινε στην πολιτισμένη, υποκριτική, Ολλανδία του 60, αλλά και στην βάρβαρη Ιταλία του Μουσολίνι. Αλλά και στην Ελλάδα χθες το βράδυ. Τι γίνεται παντού στον κόσμο όταν ξεχνάμε!»

Αποκαλώντας το Φεστιβάλ «μια γιορτή πολιτισμού», ο κύριος Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει 206 νέες ταινίες, 93 από τις οποίες είναι καινούριες ελληνικές παραγωγές, με το καμάρι να είναι το διαγωνιστικό των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, «το ζωντανό όνειρο του ελληνικού σινεμά, το οποίο – να είστε σίγουροι – έχει καταπληκτικό μέλλον».

Στην τελετή παρευρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Γιώργος Καμίνης, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Θέμις Μπαζάκα, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Στέλιος Μάινας, ο Όμηρος Πουλάκης, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Μαρία Γεωργιάδου.

Τo 19o Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» του ΕΣΠΑ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πραγματοποιείται, επίσης, με την ευγενική υποστήριξη του ΟΤΕ, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά ο κος Ανδρεαδάκης για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια, η Jameson που χάρισε στο κοινό του Φεστιβάλ απολαυστικά κοκτέιλ στη δεξίωση που ακολούθησε ως Υποστηρικτής εκδηλώσεων και η Nissan Υποστηρικτής Μετακινήσεων, η οποία και θα στηρίξει το τμήμα φιλοξενίας τουΦεστιβάλ.

Νύχτες Πρεμιέρας Online

Η ανάρτηση του αναλυτικού προγράμματος προβολών του Φεστιβάλ, υπάρχει στον επίσημο διαδικτυακό μας τόπο www.cinemag.gr & www.aiff.gr.
Διαθέσιμος είναι πλέον και ο επίσημος κατάλογος του Φεστιβάλ, με αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες μας.

Και όλα τα τρέιλερ εδώ: http://www.dailymotion.com/nyxtespremieras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *