Μάθετε τα πάντα για τον Ιό Ebola

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ EBOLA

Οι επιδημίες του ιού Ebola είναι ίσως από αυτές που προκαλούν το μεγαλύτερο πανικό και κοινωνική αναστάτωση. Ο ιός, αν και αριθμεί περίπου 40 χρόνια από την πρώτη απομόνωση και ταυτοποίησή του, με περίπου 25 επιδημίες στην Αφρικανική ήπειρο, έχει φτάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο να έχει προκαλέσει μια πρωτοφανούς μεγέθους επιδημία στη Δυτική Αφρική με σχεδόν 9.000 κρούσματα και 4.500 θανάτους, με βάση τις επίσημες και μόνο καταγραφές. Κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα κρούσματα αυξάνονται κατά 1.000 ανά εβδομάδα, ενώ αν δεν γίνει εντατικοποίηση των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας τα νέα κρούσματα ενδέχεται να αυξάνονται σε πάνω από 5.000 ανά εβδομάδα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ- ΕΞΑΠΛΩΣΗ

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά ασθενούς. Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα. Εκτεταμένες οικολογικές καταστροφές και μεταβολές στο οικοσύστημα, όπως η αποψίλωση των πυκνών τροπικών δασών, οδήγησε τις καρποφάγες νυχτερίδες και τα άγρια ζώα να μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας έτσι ιδανικές συνθήκες για την μεταφορά του ιού στον άνθρωπο. Στην παρούσα επιδημία Εbola, ο ιός γρήγορα εξαπλώθηκε όχι μόνο σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, λόγω και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης άλλα και της άγνοιας για τον ιό Ebola. Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής και λόγω και των συνεχών εμφύλιων πολέμων, είναι από τις φτωχότερες στην Αφρικανική ήπειρο, με μεγάλη έλλειψη όχι μόνο σε στοιχειώδη προστατευτικό εξοπλισμό και απολυμαντικά, αλλά αδυναμία πρόσβασης ακόμη και σε πολύ βασικά αγαθά, όπως το νερό και το σαπούνι. Οι γιατροί των χωρών που έχουν πληγεί, αλλά και ο ευρύτερος πληθυσμός, δεν είχαν εμπειρία από τη νόσο που προκαλεί ο ιός Ebola, που πολλές φορές μιμείται νοσήματα με μεγάλη συχνότητα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι η ελονοσία και ο πυρετός Lassa.
Εκτός από τα παραπάνω, η επιδημία, ειδικά στη Λιβερία και στη Σιέρρα Λεόνε, πήρε μεγάλες διαστάσεις γιατί υποεκτιμήθηκε. Η άγνοια αλλά και οι προκαταλήψεις, είχαν ως αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να κρατούν τους αγαπημένους τους στο σπίτι, πιστεύοντας ότι έτσι θα έχουν καλύτερη έκβαση.

ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Ο έλεγχος της επιδημίας βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση κατάλληλης υποστηρικτικής θεραπείας. Με τα μέτρα αυτά μειώνεται όχι μόνο η θνητότητα (από 60-90% σε κάτω του 30%), αλλά και η μετάδοση του ιού. Παράλληλα είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η ιχνηλάτηση κάθε περιστατικού. Αυτά, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, με την αποστολή βοήθειας, είχαν σαν αποτέλεσμα η αύξηση των κρουσμάτων να παρουσιάζει σχετική επιβράδυνση σε κάποιες από τις εστίες της επιδημίας.

Ο ΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε εθνικό επίπεδο το θέμα παρακολουθείται στενά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση, άλλα και εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, για τον άμεσο εντοπισμό και σωστή διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
Παράλληλα λαμβάνονται προληπτικά μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας. Μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση οποιαδήποτε κρούσματος από εργαστήρια αναφοράς με συνθήκες αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *