Οι επώνυμοι που «έφυγαν» από AIDS

Το AIDS, μια από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια Ιστορία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 39 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν κάνει διακρίσεις στο ποιον και πού θα χτυπήσει.


 

Αρκετοί είναι οι σταρ του Hollwood, αλλά και από την εγχώρια showbiz που «έσβησαν» χτυπημένοι από τον ιό HIV. Ωστόσο, εξ αιτίας της δημοσιότητάς τους, ο θάνατός τους αποτέλεσε την πηγή ευαισθητοποίησης, αλλά και το σημείο έναρξης καμπανιών ενημέρωσης για τους τρόπους προφύλαξης από τον θανατηφόρο ιό.

Ροκ Χάτσον: 1925 – 1985

rockhatson

Ο θάνατος του ειδώλου της Μεγάλης Οθόνης στα μέσα της δεκαετίας του 1980 προκάλεσε το πρώτο παγκόσμιο σοκ για τον ιό, που εκείνη την εποχή αποτελούσε ένα μεγάλο ταμπού. Ο Ροκ Χάτσον, ο αστέρας του Κινηματογράφου που λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος από τις γυναίκες ανά τον κόσμο, έφυγε χτυπημένος από AIDS το 1985 σε ηλικία 60 ετών και οι αποκαλύψεις για την ομοφυλοφιλία του έναν χρόνο νωρίτερα (η διάγνωση του έγινε το 1984) θα τάραζαν το πουριτανικό Χόλιγουντ.

Ωστόσο, ο θάνατός του αποτέλεσε το έναυσμα για τους διάσημους να μιλούν ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά τους, ενώ η στενή του φίλη Ελίζαμπεθ Τέιλορ θα ξεκινήσει την πρώτη «σταυροφορία» για την καταπολέμηση της νόσου, αλλά και των κοινωνικών διακρίσεων για τους ομοφυλόφιλους.

Φρέντι Μέρκιουρι: 1946 – 1991

Queen top best-selling album chart

Είναι ίσως ο διασημότερος ροκ σταρ που «έφυγε» από AIDS. Ο τραγουδιστής των Queen που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του το σύμβολο της εκκεντρικότητας, υποδέχθηκε τον θάνατό του στις 24 Νοεμβρίου του 1991, φορώντας νυφικό. Η διάγνωσή του είχε γίνει λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1987, ωστόσο ο ίδιος δεν το κοινοποίησε.

Η εικόνα του όμως σταδιακά άλλαζε. Ο ιός τον μαράζωνε και φαινόταν καταβεβλημένος. Για δύο χρόνια οι συναυλίες σταμάτησαν. Στα βίντεο κλιπ, που γυρίστηκαν για τον προτελευταίο δίσκο του γκρουπ, «The Miracle» (1989), ο Φρέντι Μέρκιουρι είναι πολύ αδύνατος και με αραιά μαλλιά. Μία ημέρα πριν πεθάνει, είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει ότι πάσχει από Έιτζ. Μέχρι τότε, είχε εγκατασταθεί στο στούντιο, κάνοντας συνεχώς ηχογραφήσεις.

Οταν πέθανε ήταν 45 ετών και ο θάνατός του κινητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ρούντολφ Νουρέγιεφ: 1938-1993

Rudolph Nureyev, photographed in 1964 by Jane Bown

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ίσως ο μεγαλύτερος Ρώσος χορευτής που γεννήθηκε ποτέ, ήταν ένα από τα διασημότερα θύματα του ιού HIV.

O ίδιος αποτέλεσε μία παγκόσμια χορευτική ιδιοφυΐα, αλλάζοντας το τοπίο στο μπαλέτο και στην εξέλιξη του χορού κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Το 1984 ο Νουρέγιεφ ήρθε αντιμέτωπος με το AIDS. Ωστόσο, αν και ο ίδιος ήταν φορέας, δεν είχε για αρκετά χρόνια νοσήσει από τον ιό και τίποτε στην εικόνα του δεν έδειχνε ότι ήταν άρρωστος. Ωστόσο, το το καλοκαίρι του 1991, η υγεία του κλονίστηκε σημαντικά και οι φήμες που οργίαζαν για χρόνια, πλέον θα επιβεβαιώνονταν.

Την άνοιξη του 1992, η ασθένεια μπήκε στο τελικό της στάδιο, ωστόσο ο Νουρέγιεφ συνεχισε να εργάζεται και ανέβασε με τεράστια επιτυχία το Romeo and Juliet στη Metropolitan Opera.

Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1992 στο ανέβασμα της νέας του παραγωγής La Bayadere στο Παρίσι, όπου το κοινό τον επευφημούσε για περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ δύο χορευτές τον βοήθησαν να ανέβει μέχρι τη σκηνή. Ο μοναδικός αυτός χορευτής έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιανουαρίου του 1993 στο Παρίσι και η σορός του θάφτηκε στο ρωσικό κοιμητήριο Sainte-Genevieve-des-Bois.

Αν και η επίσημη ανακοίνωση για το θάνατό του δεν έκανε λόγο για κατάληξη από τον ιό του AIDS αλλά από καρδιακές επιπλοκές ύστερα από ανίατη ασθένεια πολλοί, ήταν οι φίλοι του που παραδέχτηκαν ότι ο Νουρέγιεφ έπασχε από τον ιό.

 

 

δείτε την συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *