Εξαφανίζεται η σφυριχτή «μυστική» γλώσσα της Ελλάδας την οποία μιλούν μόνο 6 άνθρωποι!

‘Εκανε βίντεο το BBC για το θέμα!

Κρυμμένο στην νοτιοανατολική Εύβοια, βρίσκεται το μικροσκοπικό χωριουδάκι  Αντιά.

Εκεί, οι κάτοικοι, χρησιμοποιούν τη γλώσσα Σφυριά, μια ιδιόμορφη διάλεκτος που μοιάζει με τραγούδισμα πουλιών και οι κάτοικοι του χωριού Αντιά τη χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια για να επικοινωνούν εξ αποστάσεως.

Σήμερα έχουν απομείνει μονάχα 6 ομιλητές της γλώσσας, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του BBC Έλιοτ Στάιν που ταξίδεψε στην Εύβοια για να τους συναντήσει.

Σύμφωνα με τη γλωσσολόγο Δήμητρα Χένγκεν, η Σφυριά αποτελεί μια σφυριχτή εκδοχή της ελληνικής γλώσσας, όπου γράμματα και συλλαβές αντιστοιχούν σε ξεχωριστούς τόνους και συχνότητες στα σφυρίγματα. Λόγω του ότι τα ηχητικά κύματα από σφυρίγματα διαφέρουν από τον κανονικό λόγο το μήνυμα που στέλνει ο ομιλητής μπορεί να ακουστεί μέχρι και τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή δέκα φορές πιο μακριά από μια κραυγή.

Ο Παναγιώτης Τζαναβάρης,  ο καλύτερος σφυριχτής της Αντιάς αποφάσισε το 2010 να προσπαθήσει να διασώσει τη γλώσσα ιδρύοντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αντιάς στο παλιό σχολείο του χωριού που πια δε λειτουργεί.

«Όταν ήμουν μικρός έπρεπε να μάθω τη σφυριά για να επιβιώσω», λέει ο 69χρονος Παναγιώτης Τζαναβάρης προσθέτοντας πως αν χαθεί η γλώσσα θα χαθεί και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Τρία περίπου χρόνια πριν, ο Παναγιώτης Τζαναβάρης καλωσόρισε μια ομάδα γλωσσολόγων από τα πανεπιστήμια των Yale και Harvard ώστε να καταγράψουν τα «σφυρίγματα» για τις επόμενες γενιές. Πέρσι στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη παρουσιάστηκε ειδικό ντοκιμαντέρ για τη σφυριά.

Δυστυχώς, η σφυριά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον Άτλαντα της Unesco σχετικά με τις γλώσσες του κόσμου σε κίνδυνο, καθώς στην Ευρώπη η «σφυριά» έχει τους λιγότερους ομιλητές.

Δείτε το απίστευτο βίντεο με συνομιλίες των κατοίκων, στην επόμενη σελίδα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *