Έχετε πάει; Αυτά είναι τα 10 πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου!

Η ιστορία, το πέπλο μυστηρίου, οι ίντριγκες, το δράμα, η γοητεία της απώλειας και της καταστροφής που ακτινοβολούν τα μνημεία ξεπερνούν την ομορφιά και τη χάρη ακόμα και των πιο τέλειων αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων. Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Καθεδρικός Αγίου Ανδρέα, Σκωτία

scotland

Ο μεγαλύτερος καθεδρικός της χώρας.  Τα κατεστραμμένα του θεμέλια σήμερα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θεατρικό και δραματικό σκηνικό δίπλα στην Βόρεια Θάλασσα. Ιδανική στιγμή για να βρεθείς εκεί είναι σύμφωνα με τους ντόπιους είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Οι ακτίνες του ήλιου που ξεπροβάλουν από τη Δύση τον διαπερνούν και του δίνουν πιο δραματική ένταση. Έχει καταστραφεί δυο φορές, μια από φωτιά και μια κατά την διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μεταξύ Σκοτίας και Αγγλίας. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και τις λεπτομέρειες της κατασκευής του.

Αμφιθέατρο της Πούλα, Κροατία

croatia

Βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Ίστρια της Κροατίας, η οποία φημίζεται για τα ρωμαϊκά της μνημεία. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το Αμφιθέατρο, το έκτο μεγαλύτερο στο κόσμο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αρένα. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αμφιθέατρα της αρχαιότητας που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα του στη διάρκεια του καλοκαιρινού κινηματογραφικού φεστιβάλ. Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με ενέργειες της διοίκηση της φασιστικής Ιταλίας έγιναν προσπάθειες διάλυσης του μνημείου και μεταφοράς του στην Ιταλία. Κάτι που τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγάλου κόστους.

Viller la Ville, Βέλγιο

belgium

Το 1146 μια ντουζίνα μοναχοί και κάποιοι άλλοι με τις ευλογίες του Αγίου Βερνάρδου, έχτισαν αυτή τη μονή. Σήμερα, σώζονται μέρος από τους τοίχους της, ενώ τις περισσότερες εποχές καλύπτονται από πρασινάδες και αναρριχητικά φυτά. Περπατώντας ανάμεσα στα ερείπια του 800 χρόνια ιστορίας ζωντανεύουν με soundtrack το κελάιδισμα των πουλιών που ζουν στα δέντρα τριγύρω.

Angkor Wat, Καμπότζη

kabotzi

Χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β’ κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του. Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, ενώ σήμερα αποτελεί τόπος λατρείας του Βουδισμού. Κατά τον 15ο αιώνα μετά την εισβολή της Ταϊλάνδης, ο ναός εγκαταλείφθηκε και σύντομα χάθηκε στην πυκνή ζούγκλα. Ανακαλύφθηκε το 1860 από Γάλλο εξερευνητή και από τότε αποτελεί όχι μόνο το σημαντικότερο αξιοθέατο της χώρας αλλά και τον μεγαλύτερο ναό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

Στόουνχεντζ, Αγγλία

agglia

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που ταλανίζει ερευνητές και επιστήμονες είναι ο λόγος που χτίστηκε το μεγαλιθικό μνημείο Στόουνχεντζ  στην Αγγλία. Για χρόνια πολλοί πίστευαν πως πρόκειται για προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ναός του ήλιου ή των αρχαίων Δρυιδών, θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που πίστευαν προς πρόκειται για έργο εξωγήινων. Πρόσφατα όμως μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε πως δεν πρόκειται για τίποτα από τα παραπάνω παρά μονάχα για  το πρώτο σύμβολο ενότητας των λαών της Βρετανίας, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να το κατασκευάσουν μετά από μία μακρά περίοδο συγκρούσεων.

Δείτε τα υπόλοιπα στην επόμενη σελίδα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *