BretBeats: «Εκτιμώ κάθε μέρα που θα χρειαστεί να δουλέψω 16 ώρες σε κάτι δύσκολο που αγαπώ»

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική, και ποτέ κατάλαβες πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο management, στο Λονδίνο το 2008 γνώρισα άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες που ο καθένας έδειχνε τι τραγούδι είναι επίκαιρο στην χώρα του, έτσι εκτέθηκα σε μουσική από όλο τον κόσμο και μου δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον να αρχίσω να ασχολούμε με την ηχογράφηση μουσικής σαν χόμπι . Μετά από κάποια χρόνια αφού άκουσα τον δίσκο του Kanye West, ‘MBDTF’ εμπνεύστηκα να παραγγείλω από το e-bay ένα Aκai MPC και να ξεκινήσω την μουσική παραγωγή και σύνθεση το 2011 στην Αθήνα.

Μερικές κυκλοφορίες είχαν κάποια εμπορική επιτυχία και σταδιακά άρχισα να αφιερώνω όλο και περισσότερο χρόνο, σε σημείο να δουλεύω 8 ώρα και μετά να κάνω άλλες 8 ώρες μουσική. Το 2014-16 δούλευα στο ηχητικό τμήμα της διαφημιστικής εταιρίας JWT σαν ηχολήπτης και μηχανικός ήχου παράγοντας τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ.

Το 2016 έκανα παραγωγή στο viral τραγούδι “DAB” και αποφάσισα να εστιάσω στη μουσική παραγωγη και σύνθεση επαγγελματικά. Από τότε έχω δουλέψει σε κυκλοφορίες που μετράνε πάνω από 1 δισεκατομμύριο προβολές στις μουσικές πλατφόρμες, και 3 διαμαντένια 61 πλατινένια, και 75 χρυσά albums και singles, σε Ελλάδα και Ιταλία σαν μουσικός παραγωγός, καλλιτέχνης, συνθέτης και ηχολήπτης.

Τι σημαίνει για σένα να είσαι μουσικός παραγωγός; Πως θα εξηγούσες αυτό που κανείς σε κάποιον εκτός του χώρου της μουσικής;

Ο Όρος Μουσικός παραγωγός είναι ένας πολύ παρεξηγημένος τίτλος ομπρέλα που περιέχει άτομα που ασχολούνται με την σύνθεση, μουσική τεχνολογία, και την κυκλοφορία της μουσικής. Μπορεί να είναι μουσικοί, καλλιτέχνες, ηχολήπτες, αλλά και χρηματοδότες, ή managers.

Μουσικός παραγωγός σημαίνει να έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω ένα όραμα, ένα συναίσθημα ή μια ιδέα σε μουσική μορφή, αναλαμβάνωντας τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την παραγωγή και την ηχοληπτική επεξεργασία ενός κομματιού μουσικής.

Συνήθως συνθέτω ο ίδιος, έτσι όταν με προσεγγίζει ένας καλλιτέχνης ή μια εταιρία, με μια κατεύθυνση π.χ. ένα μοντέρνο χορευτικό τραγούδι, έχω ήδη πολλές κατευθύνσεις να προτείνω, με βάση τις μουσικές τάσεις αλλά και την προσωπική μου αισθητική. Άλλες φορές ο ερμηνευτής ή η εταιρία με προσεγγίζουν με μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα ή συναίσθημα, ή με κάποιους στοίχους ή κάποια μουσική ιδέα, ήδη ενορχηστρωμένη, και ο ρόλος μου είναι να επεξεργαστώ την δομή, σύνθεση, ενορχήστρωση και το ηχοχρώματα ενός κομματιού με σκοπό να αποδοθέι όσο καλύτερα γίνεται το συναίσθημα και νόημα ενός μουσικού έργου, συγχρονίζοντας τον στιχουργό, τον ερμηνευτή, και τους μουσικούς.

Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας, ξεκινάω συνθέτοντας μια λούπα, δηλαδή ένα επαναλαμβανόμενο ρυθμικό η μουσικό μοτίβο. Πάνω σε αυτό ηχογραφώ τον εαυτό μου, ή δίνω κατεύθυνση σε κάποιο άλλο μουσικό και αυτοσχεδιάζουμε με διαφορετικά όργανα και ηλεκτρονικούς ήχους. Μετά ηχογραφώ τον καλλιτέχνη ή ερμηνευτή να αυτοσχεδιάζει στοίχους και μελωδικές γραμμές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά μέχρι και 8 ώρες ηχογράφησης. Κρατάμε τα καλύτερα σημεία, τα επεξεργάζομαι και καταλήγουμε σε ένα demo 2 λεπτών. Στη συνέχεια, μιξάρω, κουρδίζω και ενορχηστώνω πάλι την μουσική με βάση την δομή του τραγουδιού και την μελωδία της φωνής. Ξαναηχογραφούμε την τελική φωνή με διορθωμένους στίχους, και ξαναεπεξεργαζόμαι το αποτέλεσμα παίρνοντας feedback από όλους τους συμβαλλόμενους στο τραγούδι: καλλιτέχνη, εταιρία, μουσικούς κλπ, κάνοντας την τελική μείξη. Τέλος, παραδίδω ένα τελικό μάστερ για κυκλοφορία η το κυκλοφορώ ο ίδιος.

Άλλες φορές απλά στέλνω μια παραγωγή που έχει ήδη δομή: ρεφρέν, κουπλέ, γέφυρα, και ο καλλιτέχνης που συνεργάζομαι ηχογραφεί ένα τραγούδι. Έπειτα, το στέλνει πίσω, το βελτιώνω ηχητικά και κυκλοφορεί.

Τι σε εμπνέει για να φτιάξεις μουσική;

Επειδή η μουσική αρμονία απορρέει από μια διαίρεση τονικών αποστάσεων, είναι κάτι που ζει στο μυαλό των ανθρώπων υποσυνείδητα όπως η συμμετρία στις εικόνες. Η έμπνευση μου να κάνω μουσική αντλείται από την επιθυμία να μεταφέρω στον κόσμο συναισθήματα και εμπειρίες με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι ένας διάλογος γιατί ταυτόχρονα η αντίδραση του ακροατή κινεί την δημιουργική κατεύθυνση. Η εξέλιξη της κουλτούρας, του πολιτισμού και της τεχνολογίας αποτελούν επίσης πηγές έμπνευσης.

Η συνεργατικότητα και ο ανταγωνισμός με ωθούν εξίσου να γίνω καλύτερος και να επεκταθώ σε νέα ανεξερεύνητα ηχητικά μονοπάτια.

Βρίσκεις διάφορες στο να κανείς μουσική στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Η μουσική είναι ένα μέσο για να επικοινωνήσεις κουλτούρα και συναισθήματα. Κάθε αρμονική απόσταση και ρυθμός δημιουργεί μια φυσική αντίδραση σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως προέλευσης, και αυτό κάνει την μουσική μια παγκόσμια γλώσσα. Παράλληλα όμως μια συγκεκριμένη μελωδία, κλίμακα η ένας ρυθμός μπορεί να περιέχουν τελείως διαφορετικό μήνυμα για διαφορετικές κουλτούρες.

Για παράδειγμα, για έναν Αμερικάνο ένα jazz ακόρντο στο πιάνο πιθανώς περιέχει μια gospel θρησκευτική διάσταση ενώ για έναν Έλληνα ακούγεται σαν lounge ήχος. Αντίστοιχα μια φράση στο μπουζούκι για έναν Έλληνα περιέχει το συναίσθημα του πόνου του λαϊκού τραγουδιού, ενώ για έναν Αμερικάνο ακούγεται σαν χαρούμενη ethnic μουσική.

Είναι σημαντικό για ένα καλλιτέχνη να καταλάβει το ακροατήριο. Η μουσική είναι επικοινωνία, οι λέξεις που θα διαλέξεις να πεις σε ένα στοίχο έχουν λιγότερη σημασία από το νόημα που θα καταλάβει ο ακροατής, γιατί ο τόνος, το ύφος, η μελωδία, τα συνοδευτικά όργανα και η ερμηνεία μπορούν να δώσουν τελείως άλλο νόημα στις λέξεις. Αντίστοιχα οι νότες που θα διαλέξεις να παίξεις σε ένα μουσικό όργανο έχουν λιγότερη σημασία από το πως αυτές θα κάνουν τον ακροατή να νιώσει στο άκουσμα τους μέσα στο context ενός συγκεκριμένου μουσικού έργου.

Ποιά πιστεύεις πως είναι η μεγαλύτερη σου επιτυχία στη μουσική;

Επιτυχία, για μένα είναι να βλέπω τον κόσμο να ψυχαγωγείται και να διασκεδάζει, αλλά και να σκέφτεται, ή να εμπνέεται, ακούγοντας μουσικές στην δημιουργία των οποίων έχω συμβάλει. Είναι τιμή μου να έχω συνεργαστεί με κάποιους από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και παραγωγούς. Εκτιμώ κάθε μέρα που θα χρειαστεί να δουλέψω 16 ώρες σε κάτι δύσκολο που αγαπάω αντί να δουλέψω λιγότερο σε κάτι εύκολο και επαναλαμβανόμενο.

Τι πιστεύεις ότι σε διαχωρίζει από τους υπόλοιπους παραγωγούς;

Έχοντας μεγαλώσει στην Αθήνα, ζήσει στην Αγγλία και ταξιδέψει σε πολλές χώρες για να κάνω μουσική έχω διαφορετική οπτική γωνία, αισθητική και κατανόηση των μουσικών τάσεων. Μελετώντας τα μαθηματικά πίσω από την μουσική, κουρδίζω τα όργανα και τις φωνές σε ένα διαφορετικό επιτονισμό από αυτόν που τυπικά χρησιμοποιείται στην σύγχρονη μουσική. Επίσης, έχοντας αποδείξει σε κάποιο βαθμό τον εαυτό μου δημιουργώντας viral τραγούδια με εκατομμύρια προβολές σε διαφορετικά είδη μουσικής, έχω την χαρά και τιμή να με εμπιστεύονται πολλοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες για την αισθητική μου. Αυτό μου δίνει περισσότερη δημιουργική ελευθερία.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για νέους που προσπαθούν να εδραιωθούν στον χώρο της μουσικής;

Είχα δει ένα ντοκιμαντέρ για χταπόδια που έλεγε πως από τα 40.000 αυγά που γελάει ένα χταπόδι στατιστικά μόνο ένα επιβιώνει. Οι δημιουργοί, στο χώρο της μουσικής, είμαστε σαν τα αυγά του χταποδιού.

Είναι δύσκολο να αποδείξεις πως πρέπει να πληρώνεσαι για κάτι που πολλοί προτίθενται να κάνουν δωρεάν η θα πλήρωναν να κάνουν. Η αγάπη και η εκτίμηση του κόσμου δεν αγοράζεται, είναι κάτι που πρέπει να κερδίζεται ξανά κάθε φορά. Η σκληρή δουλειά και το ταλέντο δεν εγγυώνται την επιτυχία όπως σε άλλες δουλειές. Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα και το νομικό πλαίσιο δεν βοηθάει καθόλου τους δημιουργούς. Η μουσική είναι ένας χαοτικός χώρος με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες αλλά πιστεύω πως η ενέργεια που μπορείς να μεταφέρεις αλλά και να εισπράξεις από τον κόσμο είναι ανεκτίμητης αξίας.

Τι στόχους έχεις για το μέλλον; Πως βλέπεις τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια;

Στόχος μου είναι να εξελίξω την τέχνη και να δωσω στις κουλτούρες που με επηρέασαν μια νέα ζωή δημιουργώντας μουσική με διαχρονικότητα. Σκοπεύω να συνεχίσω να είμαι ενεργός στην ελληνική σκηνή αλλά και να εκπροσωπώ τον Ελληνικό ήχο στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχω προτάσεις να δουλέψω σε κάποια από τα πιο αναγνωρισμένα στούντιο στις Η.Π.Α. μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ποια είναι η γνώμη σου για την χρήση τεχνίτη νοημοσύνη (AI) στη μουσική;

Η τεχνολογία τρέφει την εξέλιξη στην τέχνη και προσωπικά χρησιμοποιώ αρκετά εργαλεία AI εδώ και κάποια χρόνια. Η σωστή χρήση της AI δίνει ευκολότερη πρόσβαση στη γνώση, επιταχύνει βαρετές διαδικασίες. Το να νιώθει κάποιος απειλή από την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μάταιο σαν να παλεύει με τον χρόνο. Δεν πιστεύω πως η ανθρώπινη δημιουργικότητα μπορεί να αντικατασταθεί με έναν αλγόριθμο, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *