Animasyros 6.0: Join The Animation Oasis

αnimαsyroς 6.0
Join the animation oasis
26-29 Σεπτεμβρίου – Ερμούπολη – Σύρος

Οι πλέον ενδιαφέρουσες διεθνείς ταινίες animation δίνουν ραντεβού και φέτος στην Ερμούπολη για το μοναδικό κυκλαδίτικο festival που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την 6η διοργάνωσή του στη Σύρο, από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Καρτούν, κολάζ, σκίτσα, μελάνι, άμμος, στοπ καρέ, όλες οι τεχνικές επιστρατεύονται στη μεγάλη οθόνη και μαζί τους: ψάρια που καταστρέφουν γάμους, πιτσιρικάδες που νομίζουν πως είναι λυκάνθρωποι, φτωχοί συγγραφείς που ακούνε…φωνές, λευκές σταγόνες νερού που ψάχνουν φίλους, θιβετιανοί μοναχοί, πολυμήχανοι εφευρέτες! Φέτος θα τα δούμε όλα! Ακόμα και η Κικί του Μοντπαρνάς ετοιμάζει βαλίτσες!

Το Φεστιβάλ ανοίγει η πρώτη ελληνική ταινία κολάζ-animation μεγάλου μήκους του Αγγελου Σπάρταλη, «Aπό τη Γη στη σελήνη», ενώ guest star του φεστιβάλ είναι ο Paranorman, ο 11χρονος πιτσιρικάς με τα πεταχτά αυτιά και τις μεταφυσικές ικανότητες! Που σημαίνει οτι θα κυνηγήσουμε και ζόμπι!

Διαμαντάκια μικρού μήκους στο Διαγωνιστικό

Δεκάδες short films που κέρδισαν κοινό και κριτικούς στα διεθνή φεστιβάλ και άλλα τόσα πρωτοεμφανιζόμενα – με επαγγελματική και φοιτητική υπογραφή – βρίσκουν θέση στις προβολές του αnimasyroς 6.0 διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Εκλεκτά μέλη της φέτος, ο Nicolas Schmerkin, ιδρυτής και διευθυντής της παρισινής art & innovative εταιρείας παραγωγής Autour De Minuit, ο Igor Prassel, διευθυντής της Animateka, του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σλοβενίας, και ο Γιώργος Τσαγγάρης, artistic director του Animafest Cyprus. Στο πνεύμα των καιρών, οι ταινίες του Διαγωνιστικού, 81 στο σύνολο, είναι τόσο σκοτεινές όσο και καυστικές, Αναφέρονται στην κρίση αλλά δε χάνουν το χιούμορ τους, ακόμα κι όταν οι τάσεις φυγής των δημιουργών τους μας ταξιδεύουν σε κόσμους ονειρικούς.

Κάποιες από τις ταινίες που έχουμε ήδη αγαπήσει:
η «Αποδημία» της Κατερίνας Αθανασοπούλου που εμπνέεται από τον Πλάτωνα και παρομοιάζει την ανθρώπινη ψυχή με κλουβί και τις γνώσεις με πουλιά που μας κυνηγούν, μας υπενθυμίζουν και μας κυριεύουν.
Στον αντίποδα μια ταινία-ύμνος στην περίφημη «Kiki of Montparnass» (της Amelie Harrault), την παράτολμη μούσα των μεγάλων avant-garde ζωγράφων των αρχών του εικοστού αιώνα.
Πολύ τρυφερό, το «Beast» του Κωνσταντίνου Χαϊδαλή ακολουθεί τον ήρωά του καθώς ψάχνει να βρει το δρόμο για το σπίτι του, πράγμα δύσκολο όταν δε νοιώθεις ν’ ανήκεις πουθενά.
Το θέμα της αποξένωσης προσεγγίζει και ο Daniel Sousa στην ταινία του «Feral», μέσα από την ιστορία ενός μικρού αγοριού, που ως άλλος…Ταρζάν, έχει μεγαλώσει μαζί με λύκους και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στον πολιτισμό.
Άκρως υποβλητική η «Hollow Land» των Michelle & Uri Kranot, δυο ισραηλινών animators που ζουν στη Δανία και στην ταινία τους πραγματεύονται την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου να βρει τη γη της επαγγελίας.
Εξαιρετική δουλειά με τις animated κούκλες έχει κάνει και η Spela Cadez στην ταινία της «Boles». Ένας άσημος συγγραφέας παλεύει με το πρώτο του μυθιστόρημα, μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει στη ζωή του η απίστευτη Τερέζα και ανατρέπει τα πάντα.
Στην πολυβραβευμένη «Dimanche» του Patrick Doyon, υποψήφια και για Οσκαρ (2012), ο μικρός πρωταγωνιστής αφήνει την πληθωρική του οικογένεια που μαζεύεται κάθε Κυριακή για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα του χωριού και μπαίνει σε άλλους κόσμους με όχημα ένα νόμισμα κι ένα τρένο!

Αφιερώματα

Μεγάλα αφιερώματα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ animation πλαισιώνουν το αnimαsyroς 6.0. Την τιμητική τους έχουν το Βρετανικό Canterbury Animafest, το Αnimateka της Σλοβενίας, το Αnimafest Cyprus, το Tindiridis International Animation Festival της Λιθουανίας καθώς και ένα χορταστικό Francorama, με tributes στα Ecole Nationale superieure des Artes Decoratifs, Gobelins animation school και Autοur De Minuit. Στις μεγάλου μήκους προβολές ξεχωρίζουν τα «Le Tableau», σε σκηνοθεσία Jean-Fran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *