Αφαίρεσε και τις ωοθήκες της η Jolie: «είχα 50% πιθανότητα για καρκίνο»!

Το ότι υποβλήθηκε σε αφαίρεση ωοθηκών, περίπου δύο χρόνια μετά την διπλή μαστεκτομή, αποκάλυψε η Angelina Jolie, προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες καρκίνου, από τον οποίο έχασε την μητέρα, την θεία και την γιαγιά της.

Με ένα συγκλονιστικό κείμενο στην εφημερίδα «New York Times», η 39χρονη σταρ εξομολογείται ότι προγραμμάτιζε την αφαίρεση των ωοθηκών της από τότε που έκανε την διπλή μαστεκτομή, καθώς, όπως προέκυψε ύστερα από μια απλή εξέταση αίματος, φέρει μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA και είχε 87% πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του στήθους και 50% από καρκίνο των ωοθηκών.

«Είναι μια επέμβαση λιγότερο σύνθετη από την μαστεκτομή, αλλά με σοβαρές επιπτώσεις. Βάζει μια γυναίκα σε υποχρεωτική εμμηνόπαυση. Έτσι, προετοίμαζα τον εαυτό μου ψυχολογικά και συναισθηματικά, συζητούσα τις πιθανότητες με τους γιατρούς, έκανα έρευνες για εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους και κατέγραφα τις ορμόνες μου, για πιθανά υποκατάστατα των οιστρογόνων ή της προγεστερόνης. Αλλά ένιωθα πως έχω ακόμα χρόνο για να κάνω την επέμβαση», γράφει η Angelina.

Ενημερώνοντας τις αναγνώστριες πως η αφαίρεση των ωοθηκών δεν είναι υποχρεωτική για όλες αλλά εξαρτάται από την κάθε περίπτωση, η Angelina επισημαίνει πως αυτό της συνέστησαν οι γιατροί με βάση το ιστορικό και τις εξετάσεις της:έπρεπε να κάνει την επέμβαση όταν θα ήταν δέκα χρόνια νεότερη από την ηλικία που παρουσίασε καρκίνο η μικρότερη από τις συγγενείς της. Με αυτό το σκεπτικό, αφού η μητέρα της διαγνώστηκε με καρκίνο στα 49, η Angelina μπήκε στο χειρουργείο στα 39 και έκανε την αφαίρεση με λαπαροσκόπηση. Οι γιατροί εντόπισαν ένα μικρό όγκο στις ωοθήκες, που, όμως, δεν ήταν κακοήθης.

«Νιώθω στεναχώρια για  τις γυναίκες που έζησαν τέτοιες στιγμές νωρίς στη ζωή τους πριν αποκτήσουν παιδιά. Η κατάστασή τους είναι σαφώς χειρότερη από τη δική μου. Εμαθα ότι υπάρχουν τρόποι για να αφαιρούν οι γυναίκες τις σάλπιγγες αλλά να κρατούν τις ωοθήκες ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά. Δεν είναι εύκολο να πάρεις τέτοιες αποφάσεις. Αλλά είναι πιθανό να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου και να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα υγείας. Να ζητήσεις συμβουλές, να μάθεις τις εναλλακτικές, να κάνεις επιλογές που σου ταιριάζουν. Η γνώση είναι δύναμη», καταλήγει το συγκλονιστικό άρθρο.

Πηγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *