10 χρόνια Υοutube, 10 βίντεο που έγραψαν την ιστορία! - Mad TV
Mad Viral

10 χρόνια Υοutube, 10 βίντεο που έγραψαν την ιστορία!

10 χρόνια Υοutube, 10 βίντεο που έγραψαν την ιστορία!

Ο καιρός περνάει γρήγορα. Το YouTube ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, μια ιδέα που ξεκίνησε από την πρόθεση των δημιουργών να φτιάξουν μια ψηφιακή πλατφόρμα με video για γνωριμίες και τελικά έγινε η βιντεοθήκη του διαδικτύου για τη Νέα Εποχή.

Ακολουθεί μια μεγάλη σαν την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Eurgogroup δήλωση: Το YouTube είναι o ακρογωνιαίος λίθος του Ιντερνετ.

Η σημαντικότητα του διαφαίνεται στο μέγεθος των δεδομένων που φιλοξενεί, στο πλήθος των εικόνων που φέρνει στις οθόνες και την καλλιέργεια ιδεών και προσώπων που επιτυχημένα σπέρνει και θερίζει. Κάθε λεπτό στο YouTube “ανεβαίνουν” 300 ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού που θα συμφωνήσουμε στο ότι δεν αξίζουν πάντα αλλά επιπλέον θα συμφωνήσουμε στο ότι δεν θα ζήσουμε αρκετά για να τα παρακολουθήσουμε όλα ΠΟΤΕ οπότε δεν μπορούμε να έχουμε και μια ακριβοδίκαιη εικόνα για αυτά.

Το Quartz έβαλε τους συντάκτες του να παλέψουν για τις πιο σημαντικές αναρτήσεις. Το ίδιος και η Guardian, το ίδιο και η Indian Times, το ίδιο και εμείς. Ακολουθούν 10 βίντεο, σημεία αναφοράς στις τάσεις, τις φυλές και τις νέες συνήθειες που έφερε το δεκάχρονο YouTube στην online ζωή μας. Του μέσου που πολλές φορές μας αφήνει με τα μάτια ορθάνοιχτα και τους αγκώνες ψηλά καθώς πόσα βίντεο μπορεί να αντέξει κανείς;

Πολλά.

2005: “Me at the zoo”

Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ είναι κάποια 19 δευτερόλεπτα όπου ένας από τους συνιδρυτές της πλατφόρμας μιλάει στην κάμερα μπροστά από κάποιους ελέφαντες. Χωρίς κάποια σημαντικότητα ιδιαίτερη πέρα από το ότι είναι η αρχή του μεγάλου χαμού, το βίντεο του Jawed Karim έχει φτάσει ήδη τα 17 και πλέον εκατομμύρια views για ιστορικούς και μόνο λόγους.

2006: “Evolution of Dance”

Η αρχή της online κωμωδίας γίνεται ένα χρόνο μετά, όταν o κωμικός Judson Laipply έδειξε πως να χορεύεις με τη χάρη ενός λεμούριου που έπεσε σε δεξαμενή από μαλακά αλλά και σκληρά ναρκωτικά. Το βίντεο θεωρείται ένα από τα πρώτα που φρόντισαν να βάλουμε στο λεξιλόγιο μας τη λέξη viral. Οι 290 και πλέον εκατομμύρια προβολές του αποδεικνύουν τη δύναμη του αστείου στη βιντεογραφία.

2006: Justin Timberlake ft. Janet Jackson – Rock Your Body

Viral για εντελώς ηδονοβλεπτικούς λόγους γίνεται και το απόσπασμα από την εμφάνιση στο Superbowl της αδελφής του MJ που είχε προηγηθεί του YouTube αλλά αυτό καθόλου δεν μας αφορά αφού όλα μπορείς να τα μαγνητοσκοπήσεις και να τα ψηφιοποιήσεις αν το θες. Σύμφωνα με αστικό μύθο, ο ένας από τους τρεις ιδρυτές του YouTube επέμενε στην ιδέα της ψηφιακής βιντεοθήκης γιατί ήθελε να μπορεί να βλέπει τη θηλή της σταρ να ξεπετιέται ξανά και ξανά, όσα χρόνια και αν περάσουν μετά από την 1η Φεβρουαρίου του 2004.

2007: “The Show with Ze Frank”

Τον Ze Frank μάλλον δεν τον γνωρίζουμε αλλά η σημαντικότητα του ξεπερνάει την άγνοια μας. Ένας από τους πρώτους YouTube vloggers ο Frank ήταν ένας από τους πρώτους blogger μπροστά σε κάμερα. Η μετέπειτα προσοδοφόρα πορεία του στην αγορά του online video απέδειξε ότι το να μαγνητοσκοπείς τις απόψεις σου και να τις κάνεις αναρτήσεις στο YouTube μπορεί να σε κάνει πολύ πλούσιο στις μέρες μας.

2008: “Bill O’Reilly Flips Out”

Αυτός που αγαπάνε να μισούν στην Αμερική, ο Μπιλ Ο’ Ράιλι του Fox News τερμάτισε το παράλογο χρόνια πριν βρίζοντας όπως δεν επιτρέπεται σε κάποιον που υπηρετεί το ρεπουμπλικανικό ιδεώδες αλλά το YouTube πιστεύει ότι μετά τα γραπτά, ΚΑΙ τα πλάνα, μένουν. Όσες φορές και αν προσπάθησαν να το κατεβάσουν, άλλες τόσες φορές το βίντεο αυτό έβρισκε το δρόμο του στις λίστες του YouTube για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι νεότεροι ότι αυτό το κοινωνικό δίκτυο, ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΕΙ. Απλά πατάει play και μαθαίνει.

2009: “David after dentist”

Ο εφτάχρονος Δαβίδ είναι κάπως χαμένος στη μετάφραση μετά από την καθιερωμένη του επίσκεωη στον οδοντίατρο. Ζαλισμένος από τη μέθη, ο μικρός αθώος είναι ένας από όλους εκείνους τους πιτσιρικάδες που καθιερώθηκαν σαν το πιο γλυκό πράγμα που μπορείς να δεις για να ξεκινήσει καλά η μέρα σου εαν είσαι Πρόεδρος της Βουλής. Εδώ θα κάνω έξτρα μπόνους ειδική μνεία και στον Τσάρλι που δαγκώνει το δάχτυλο του αδελφού του, σε όλα αυτά τα παιδιά που μας διασκέδαζαν ώρες με τις περιπέτειες τους εν αγνοία τους προτού οι Γάτες κατακτήσουν το Ίντερνετ.

2010: “Baby”, Justin Bieber

Με τον Καναδό υπερσταρ έχεις δύο επιλογές. Να τον αντιπαθείς ή να τον αντιπαθείς. Όποια και αν είναι οφείλεις να γνωρίζεις ότι ο Justin είναι δημιούργημα του YouTube αφού εδώ ανακαλύφθηκε, από αυτό καθιερώθηκε και εδώ συνεχίζει να χτίζει τη σημαντικότητα του στην ποπ σκηνή των μικρών βανδάλων

2012: “Gangnam Style”, PSY

To βίντεο που έσπασε το Ιντερνετ καταφερε να κάνει την επιχείρηση του πατέρα του Κορεάτη ερμηνευτή ξανά προσδοφόρα με τη δημοσιότητα γύρω από το όνομα την καταγωγή του, έδωσε αφορμή για να χορεύουν οι πάντες σαν να καβαλάνε το άλογο και είναι μια επίθεση υπερβολής και ρυθμού χωρίς προηγούμενο. Εκνευριστικό και μεθυστικό, το στυλ της περιοχής Γκάνγκναμ είναι το πιο διαμοιρασμένο βίντεο όλων των εποχών κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει όλους μαζί αφού πρωτα το ρίξουμε στο Harlem Shake.

2013: “Four Horsemen”

Όταν το 2010 το YouTube επέτρεψε στους χρήστες να ανεβάζουν βίντεο μεγάλης διάρκειας ξεκίνησε ουσιαστικά την επέλαση του στη φιλμογραφία. Ντοκιμαντέρ που δεν θα μπορούσαν να βρουν διανομή ή προβολή σε χώρες όπου τα κανάλια επικοινωνίας λογοκρίνονται κάνουν πρεμιέρα στην ψηφιακή πλατφόρμα. Το ανεξάρτητης παραγωγής Four Horsemen ενόχλησε αλλά και απέδειξε ότι υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που θέλουν στο YouTube να μαθαίνουν όλα όσα μπορούν να σημαίνουν αυτά που περιγράφει η σύνοψη του ντοκιμαντέρ.

“Οι σύγχρονοι 4 καβαλάρηδες απομυζούν τον παγκόσμιο πλούτο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον κόσμο. Προετοιμάζουν τον ερχομό ίσως των 4 καβαλάρηδων της Αποκάλυψης. Οικονομική κρίση, υπέρμετρος πλουτισμός, εμμονή στο σεξ, ανθρώπινη εξαθλίωση, είναι όλα σημάδια παρακμής και ίσως όλα αυτά να οδηγούν την ανθρωπότητα στο τέλος της. 23 στοχαστές διεθνούς κύρους ενώνονται και σπάνε τη σιωπή τους για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος και αν υπάρχει ακόμη ελπίδα για την επανεγκαθίδρυση μιας ηθικής και δίκαιης κοινωνίας. Το φιλμ αυτό δεν κριτικάρει κυβερνήσεις, τραπεζίτες και media. Πυροδοτεί τους διαξιφισμούς για το πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο στον κόσμο που συνολικά, θα βελτίωνε εντυπωσιακά την ποιότητα της ζωής για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων…”

2015: Συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα στο YouTube

Kαθιερωμένος παίκτης πλέον στην πληροφόρηση και την ενημέρωση, το YouTube έχει γίνει ένα μέτωπο πνευματικών δικαιωμάτων και λογοκριμένων ή κατευθυνόμενων ειδησεων. Γίνεται ασπίδα αλήθειας σε απολυταρχικά καθεστώτα, ακτιβιστικό όργανο, κάλεσμα σε Αραβικές και άλλες επαναστάσεις και ένα υπερκανάλι που καταπίνει στους ολοένα και πιο παχυλούς server του οποιαδήποτε άλλη βιντεοσκοπημένη εικόνα. Τη σημαντικότητα του ήρθε να καθιερώσει και η συνέντευξη που παραχώρησε σε αυτό ο άντρας που θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο Αμερικανός Πρόεδρος Που Σώζει Τη Μεσαία Τάξη Από Τον Αφανισμό και αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο και η Μπρίτνει Σπίαρς για το Λας Βέγκας.

Πηγή.

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Mad Viral

To MAD VIRAL έρχεται στην COSMOTE TV από τις 9 Δεκεμβρίου

To MAD VIRAL έρχεται στην COSMOTE TV από τις 9 Δεκεμβρίου

Fotis KonstantopoulosNovember 27, 2019

Αυτή είναι η συγκινητική ιστορία της δικής μας Mandy!

Asteropi ChainaOctober 4, 2019

Παρακολουθεί η Ελένη Φουρέιρα τα προγνωστικά για τη Eurovision; Δες τι δήλωσε αποκλειστικά στο Mad!

Fotis KonstantopoulosApril 16, 2018
Ελένη Φουρέιρα στο MadWalk 2018 by Serkova

Ελένη Φουρέιρα – Gigi in Paradisco @ MadWalk 2018 by Serkova #madwalk18

Efraimia HatzikiriakouApril 15, 2018
String Demons - Bad Romance

String Demons – Bad Romance @ MadWalk 2018 by Serkova

Efraimia HatzikiriakouApril 15, 2018

Το πανηγυρικό κλείσιμο του MadWalk 2018 by Serkova: MEΛISSES – Είμαι Αλλού #madwalk18

Efraimia HatzikiriakouApril 15, 2018
Σάκης Ρουβάς - Εγώ Στα Έλεγα (Remix)

Σάκης Ρουβάς – Εγώ Στα Έλεγα (Remix) @ MadWalk 2018 by Serkova #madwalk18

Natassa LiapakiApril 14, 2018
Αναστάσιο Ράμμο και Δανάη Παππά

Αναστάσιος Ράμμος & Δανάη Παππά – One / Αν Με Δεις Να Κλαίω @ ΜadWalk 2018 by Serkova #madwalk18

Efraimia HatzikiriakouApril 14, 2018
https://www.youtube.com/watch?v=Pe5R8RxpSD4&feature=youtu.be

Ντορέττα Παπαδημητρίου – New Rules @ MadWalk 2018 by Serkova

Efraimia HatzikiriakouApril 14, 2018