Diss tracks: Η πιο άβολη μόδα στο ελληνικό και ξένο YouTube – Από πού ξεκίνησε (και πώς κατάντησε)

YouTuber Labrini diss tracks

 

Για ποιο λόγο έχουμε diss tracks;

Αν δεν είναι ήδη προφανές, τα diss tracks στο YouTube γίνονται για 1 λόγο.

Τα views.

Ο YouTuber φίλος μου είπε κάτι άσχημο για μένα; Θα βγάλω diss track. Με παράτησε η κοπέλα μου; Θα βγάλω diss track. Θέλω views; Θα βγάλω diss track.

Με τα social media και τους σταρς του να είναι μεγαλύτεροι (και περισσότεροι) από ποτέ, ο καθένας από αυτούς προσπαθεί να ξεχωρίσει.

Και πώς θα τραβήξεις την προσοχή του κόσμου πάνω σου; Ξεκινώντας έναν καβγά.

Με τους καβγάδες και τα “beefs” οι YouTubers, όσο διάσημοι ή άγνωστοι και αν είναι, τραβούν την προσοχή κόσμου που μπορεί να μην τους έβλεπε πριν.

Μπορεί να μην ξέρεις ποιος είναι ο Jake Paul αλλά το βίντεο του έχει πολλά views, όλοι μιλάνε για αυτόν και, ας είμαστε ειλικρινείς, σε ποιον δεν αρέσει ένας καβγάς και λίγο drama;

Κάπως έτσι έγιναν τόσο viral τα diss tracks και μετά από μήνες έχουν φτάσει και στην Ελλάδα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα στο ελληνικό YouTube είναι το diss track της YouTuber Labrini.

Το βίντεο της βρέθηκε στη πρώτη θέση των ελληνικών trends και έκανε τον κόσμο να μιλάει για την Labrini, μια νέα YouTuber.

Όπως και στα ξένα diss track, είχαμε την απάντηση και reaction βίντεο από τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν το “Έφερα Καινούργιο Team” αλλά και όποιον άλλο YouTuber ήθελε να αρπάξει την ευκαιρία και να μπει στον “καβγά”.

Το βίντεο έχει πάνω από 11.000 dislikes, με τα σχόλια να κατακρίνουν τα 10 λεπτά (maximum) που δόθηκαν για τη δημιουργία των στίχων.

Η απάντηση στο “γιατί το κάνουν” έρχεται επίσης από τους πρώτους διδάξαντες, τους συγκατοίκους της Λαμπρινής. Στα τέλη του 2017 βγήκαν τα diss tracks των Skrap και Karpouzi, μάλλον τα πρώτα ελληνικά diss tracks που έγιναν viral.

Ο Skrap σε βίντεό του διευκρίνισε ότι τα βίντεο είναι “στημένα”, είχαν προαποφασίσει να βγάλουν αυτά τα diss tracks.  Συγκεκριμένα είπε και αφήνουμε σε εσάς τα συμπεράσματα:

“Θέλαμε να βγάλουμε κάτι ποιοτικό, κάτι που τους Έλληνες viewers θα τους ιντριγκάρει λίγο, κάτι με το οποίο θα θέλει (κάποιος) να ασχοληθεί για να μη σκέφτεται τη μίζερη ζωή του. Θέλαμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν θέλαμε να μείνουμε μόνο σε αυτά τα βίντεο που κάναμε…”

Στο βίντεο ο Skrap μάλιστα αναφέρει πως πολλοί τους λένε «Το κάνετε μόνο για τα views». «ΟΚ…» απαντά αυτός. «Είναι σα να σου λέω ότι πας στη δουλειά σου μόνο για τα λεφτά».

Η μόνη πραγματική ένσταση που έχουμε – διότι ο κάθε viewer ακούγοντας το σκεπτικό των YouTubers αποφασίζει μόνος του αν θέλει να βλέπει τέτοιο περιεχόμενο – είναι η λογική πίσω από τα diss.

Αν επιστρέψουμε στον αρχικό ορισμό του diss η ίδια τους η φιλοσοφία βασίζεται στο κράξιμο. Είτε πρόκειται για αυθεντικό κράξιμο, είτε για στημένο, η ουσία παραμένει η ίδια: κάποιος καταναλώνει ενέργεια για να σκεφτεί ό,τι πιο προσβλητικό μπορεί για κάποιον άλλο. Συνήθως μάλιστα με κακή χρήση της γλώσσας, βρισιές και ευκολίες του προφορικού λόγου. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που περισσότερο παρά ποτέ μιλάμε για αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, σεβασμού της κάθε προσωπικότητας και “mind your own business” φιλοσοφία.

Πόσο διαφορετικό θα ήταν το (ελληνικό και ξένο) YouTube αν όλη αυτή η ενέργεια και η προσπάθεια για πιο “ποιοτικό” περιεχόμενο είχε διοχετευτεί στην παραγωγή βίντεο σαν αυτό της Βενετίας Καμάρα ή τη σειρά What the fact?! του Mikeius;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *