Το Judas με πρόδωσε

Αυτό ήταν λοιπόν. Το “Judas” κυκλοφόρησε. Το πολυαναμενόμενο video που σκηνοθέτησε η ίδια η Gaga μαζί με την Laurieann Gibson και που τελικά όχι, δεν κόστισε 10 εκατ. δολάρια όπως γραφόταν, είναι εδώ και είναι περισσότερο τρελό παρά προκλητικό.

Σε περίπτωση που ζεις μέσα σε μια σπηλιά και δεν έχεις πάρει χαμπάρι, το νέο video clip της Mother Monster για το “Judas” έκανε την επίσημη πρώτη του χθες στην Αμερική, νωρίς τα ξημερώματα σε εμάς λόγο της διαφοράς ώρας. Όπως μας είχε προειδοποιήσει η Gaga παίζει την Μαρία Μαγδαληνή στο lifestory προδοσίας του Ιούδα. Η Gaga είναι στο πλευρό του Ιησού ο οποίος φυσικά συναναστρέφεται με τους 12 απόστολους – όλοι τους σε στυλ συμμορία μηχανόβιων from hell, με τα δερμάτινα τους και όλα τα σχετικά accessories των Harleyάδων – όμως νιώθει μια έλξη για τον Ιούδα. Ο Ιησούς φοράει το γνωστό αγκαθωτό στεφάνι σε όλο το video και εδώ που τα λέμε γιατί να μην το κάνει; Αντί για πόνο του προσθέτει coolness καθώς όχι μόνο δεν έχει αγκάθια αλλά είναι χρυσό και φέρει το ρόλο accessory – τιάρα.

Πέρα από τους θρησκευτικούς συμβολισμούς (που δίνουν και παίρνουν, από τον λιθοβολισμό της Μαγδαληνής έως το πλύσιμο των ποδιών των αποστόλων), το concept των μηχανόβιων και το κάπως βαρετό το-έχουμε-ξαναδεί-στο-Bad Romance-χορευτικό κάνουν το συνολικό αποτέλεσμα του video πολύ πιο ανώδυνο από ότι περιμέναμε από το ντόρο που είχε γίνει μέσω της κατακραυγής της Καθολικής εκκλησίας. Διότι σοβαρά τώρα, πόση βλασφημία μπορεί να κρύβει ένα πιστόλι που πυροβολεί κραγιόν;

Συγνώμη αλλά το στυλ Burlesque, το μητρικό γάλα και το φόρεμα από φρέσκα κρέατα ήταν πολύ πιο ανατρεπτικά από το σημερινό video του Judas και έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στην δημιουργία της “Fame” της πιο “εξωφρενικής” (με την καλύτερη δυνατή έννοια του όρου) pop star που διαθέτει σήμερα πλανήτης. Η Gaga δεν έγινε αυτό που είναι σήμερα και μάλιστα σε κάτι περισσότερο από ένα χρόνο παίζοντας το “το κοριτσάκι από το μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Το έκανε προκαλώντας συνεχώς με κάθε της εμφάνιση και μάλιστα πολύ καλύτερα χωρίς όλους αυτούς τους θρησκευτικούς συμβολισμούς (οι οποίοι, είτε αρέσει στα Little Monsters είτε όχι, είναι τόσο παλιό concept όσο και το “Like A Prayer“).

1. Το φόρεμα – κρεαταγορά


Ήταν τέχνη; Μήπως τελικά ήταν μια δήλωση εναντίον της λιτότητας και της πείνας που βιώνει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυμού; Ή απλώς κάτι αηδιαστικό και τίποτα περισσότερο; Όπως και να ‘χει αυτή η εμφάνιση της Gaga στα Video Music Awards του MTV από τον σχεδιαστή Franc Fernandez, θα μείνει για πάντα στην ιστορία και στο μυαλό όλων, θαυμαστών της και μη. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα και γι’ αυτό ακριβώς παραμένει ότι πιο ανατρεπτικό, αμφισβητήσιμο έχει κάνει μέχρι σήμερα άρα και κατ’ επέκταση μια από τις καλύτερες κινήσεις της. Και μιας και μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, ίσως να μην υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την παρακάτω φωτογραφία. Πιστεύει κανείς πως το look Μαγδαληνή θα κάνει το ίδιο;

2. Το εξώφυλλο του Born This Way

Το να είσαι σε 12ποντα τακούνια και το μόνο που να καλύπτει την γύμνια σου να είναι λίγη μονωτική ταινία και ένα μικροσκοπικό τρίγωνο κομμάτι υφάσματος είναι από μόνο του αρκετό για να ανοίξει συζήτηση. Πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από μια εικόνα στην οποία φαίνεται μόνο το πρόσωπο και τα χέρια σου ενώ όλο το υπόλοιπο είναι το σώμα μιας μοτοσυκλέτας. Το concept του «τι εξωφρενικό να κάνω για να συζητηθώ» στα καλύτερα του και τα πιο αποτελεσματικά του. Επίσης κάτι μας λέει πως η Gaga παίζει Final Fantasy ΧΙΙΙ?

3. Burlesque

Πριν από ένα χρόνο η Gaga είχε πει σε συνέντευξη της σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα πως πριν απογειωθεί η καριέρα της το burlesque dancing ήταν η βασική πηγή εισοδήματος της. «Ήμουν στην σκηνή φορώντας μόνο ένα τάνγκα με μερικά φτερά να καλύπτουν τα οπίσθια μου, κάνοντας go-go dancing σε μουσική των Black Sabbath και τραγουδώντας για το στοματικό sex». Με εξαίρεση τους Black Sabbath όλα τα άλλα μας κάνουν οικεία σε ότι αφορά και την μετέπειτα πορεία της…

4. Σκηνές από προηγούμενα videos

Η Gaga έχει προκαλέσει σε προηγούμενα videos πολύ περισσότερο και πιο αποτελεσματικά από το Judas και μάλιστα χωρίς όλη αυτή την διαφήμιση. Το έχει κάνει μάλιστα με μια δυο σκηνές αντί για ολόκληρη την διάρκεια του video clip. Από όλες τις φορές οι καλύτερες είναι: οι σκηνές γυμνού και βίας σε μια φυλακή όπου τρόφιμοι και αστυνόμοι είναι αποκλειστικά γυναίκες στο “Telephone“, αλλά και με μια σύντομη και επιτυχημένη θρησκευτική αναφορά στο “Alejandro” όπου η Mother Monster καταπίνει ένα ροζάριο.

5. Υπέροχα εξωφρενικές εμφανίσεις

Πολύ πριν το φόρεμα “έσφαξα ένα μοσχάρι, φάγαμε το μισό και μιας και μου είχε χαλάσει το ψυγείο φόρεσα το υπόλοιπο και βγήκα” η Mother Monster έκανε μια σειρά από άλλες εκπληκτικές εμφανίσεις που δημιούργησαν τέτοιο ντόρο ώστε μέχρι και η γιαγιά έμαθε το όνομα της. Αγαπημένες παραμένουν η total red, η φωλιά πουλιού/χαίτη λιονταριού και το φορέμα φούσκα.

5+1. Παγωτό από μητρικό γάλα

Αυτό δεν έχει να κάνει με απόφαση της ίδιας της Gaga (ίσα ίσα που της έπεσε βαρύ) αλλά δείχνει πόσο αποτελεσματικό είναι το concept της “κάνε οτιδήποτε θα προκαλέσει” καθώς όχι μόνο αναγνωρίζεται από άλλους, αλλά το μιμούνται κιόλας με σκοπό να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό από το παγωτατζίδικο “The Icecremists” που βρίσκεται στο Covent Garden του Λονδίνου. Νωρίτερα φέτος δημιούργησαν μια γεύση παγωτού που εμπνεύστηκαν από την ίδια την Gaga και που ονόμασαν “Baby Gaga” καθώς περιείχε βανίλια, λεμόνι και, εμ, μητρικό γάλα. Η Gaga γκάνιαξε και απείλησε με μήνυση, κάτι που ήταν αρκετό για να αποσυρθεί η γεύση. Το αν τελικά η Gaga είναι όσο προχωρημένη θέλει να πιστεύουμε τα little monsters έκτοτε αμφισβητείται.

aMADeus, 6 Μαΐου 2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *