Ο Μάης της Χάρις Αλεξίου

Ο Μάιος θα είναι ο μήνας της! Θα την βρει… on the road, για νέες συναντήσεις με το πολυπληθές ευρωπαϊκό κοινό της αλλά και για μια ιδιαίτερης σημασίας βράβευση…

Στις 9 Μαΐου, στη Φλωρεντία, το λίκνο της ιταλικής αναγέννησης, η Ελληνίδα καλλιτέχνης θα παραλάβει το βραβείο “Una vita per la musica – Giglio d’Oro” (“Μια ζωή για τη μουσική“), από το Fondazione “Premio Galileo 2000“, που εδώ και 14 χρόνια βραβεύει εξέχουσες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ηπείρου, από την πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες και τις τέχνες, για τη δράση και την προσφορά τους στο χώρο τον οποίο υπηρετούν.

Στους μέχρι σήμερα βραβευθέντες συγκαταλέγονται ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Κάρλος Φουέντες -ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του καιρού μας-, o πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, η Γαλλο-Κολομβιανή πολιτικός Ινγκρίντ Μπετανκούρ, η Ειρήνη Παππά, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, o μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου και διευθυντής της Οπερας της Ρώμης Rικάρντο Μούτι και ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Τακέσι Κιτάνο.

Η επιτροπή, στα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται ο Ζακ Λάνγκ και η Ειρήνη Παπά, συνεκτίμησε στην επιλογή της την πορεία της Χάρις Αλεξίου στο χώρο, την ευρύτερη προσφορά της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την ιταλική μουσική. Ενδεικτικό, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδει το Ιδρυμα στην παρουσία της στην τελετή απονομής είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρός του, Alfonso De Virgiliis, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να παραδώσει ο ίδιος την πρόσκληση στην “la piu’ grande cantante greca”, όπως την αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος…

Η βράβευση θα γίνει σ’ένα θέατρο που μετράει σχεδόν τέσσερις αιώνες ζωής, το ιστορικό Teatro della Pergola. Εκεί η Χάρις Αλεξίου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον προκάτοχό του Ζακ Ντελόρ, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς, που επίσης θα τιμηθούν: με τα βραβεία της Πολιτικής, της Οικονομίας και της Ειρήνης, αντίστοιχα.

Λίγες μέρες μετά, στις 15 Μαΐου, από το Ελσίνκι και το εντυπωσιακό Finladia Hall, η Χάρις Αλεξίου θα ξεκινήσει μια ακόμα μεγάλη περιοδεία. Για δύο μήνες, θα βρίσκεται στη σκηνή των μεγαλύτερων και σημαντικότερων θεάτρων των ευρωπαϊκών μητροπόλεων. Μαζί της θα ταξιδέψει, φυσικά, και η ελληνική μουσική.

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες ανά την Ευρώπη που περιμένουν τη δική τους Χαρούλα –την καλλιτέχνιδα που τόσο αγαπούν και αποτελεί έναν δυνατό κρίκο που πάντα θα τους ενώνει με την πατρίδα. Υπάρχει και το διεθνές κοινό της, που τις τελευταίες δεκαετίες την ακολουθεί πιστά και ανυπομονεί γι’ αυτές τις παραστάσεις.

Ολοι ξέρουν, άλλωστε, πως κάθε συναυλία της είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πως η Χάρις Αλεξίου έχει τον τρόπο να αγγίζει την ψυχή τους. Πως θα απολαύσουν ένα πρόγραμμα προσεγμένο στην τελευταία του λεπτομέρεια, γεμάτο συγκινήσεις. Με τραγούδια διαχρονικά -λαϊκά, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα- για τον έρωτα, τον πόνο, τη μοναξιά αλλά και τη χαρά, το κέφι, τις στιγμές που μάς ενώνουν. Με τις επιτυχίες που της έγραψαν κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί αλλά και τις δικές της συνθέσεις με τις οποίες ξάφνιασε ευχάριστατο κοινό της και έφτιαξε άρρηκτους δεσμούς μαζί του. Με τους στίχους της και το κλίμα που δημιουργούν: τόσο προσωπικό και ιδιαίτερο που δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς Ελληνικά για να τον συνεπάρει η ατμόσφαιρα του τραγουδιού…

Κι εκείνη πάντα βρίσκει τρόπους να ανταποδώσει την αγάπη που της προσφέρουν σε κάθε χώρα με τα δικά της “δώρα”: παίζοντας μπαγλαμαδάκι ή τραγουδώντας στη γλώσσα τους ένα δικό τους αγαπημένο τραγούδι.

Παραγωγός και σ’αυτή την περιοδεία θα είναι ο Βρετανός Tim Dowdall (LIVE NATIONS), ο άνθρωπος που διοργανώνει περισσότερες από 150 συναυλίες ετησίως για καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (U2, Madonna, Rolling Stones, Lady Gaga, Rihanna, Sting, Depeche Mode, Metallica κ.ά).

Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει:
15/5/2011, Ελσίνκι – FinlandiaHall
29/5/2011, Βιέννη – Konzerthaus
31/5/2011, Μόναχο – Circus Krone
01/6/2011, Στουτγάρδη – Liederhalle
02/6/2011, Zυρίχη – Kongresshaus
04/6/2011, Φρανκφούρτη – Jahrhunderthalle
05/6/2011, Ντίσελντορφ – Philipshalle
07/6/2011, Βρυξέλλες – Cirque Royal
09/6/2011, Παρίσι – Olympia
11/6/2011, Χάγη – World Forum Theatre

Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι του Κώστα Παπαδούκα. Την Χάρις Αλεξίου θα συνοδέψουν επτά μουσικοί σολίστες:
Κώστας Παπαδούκας: Πιάνο, Κeyboards
Ηρακλής Βαβάτσικας: Ακορντεόν, Βandoneon
Θάνος Γκιουλετζής: Βιολί
Χρήστος Γκοτσίνας: Τύμπανα
Νίκος Κατσίκης: Μπουζούκι, Κιθάρα, Νυκτά
Νίκος Πολίτης: Μπάσο ηλεκτρικό και ακουστικό
Γιώργος Χατζόπουλος: Κιθάρες
Ο σχεδιασμός των φωτισμών είναι του Alain Lonchampt.
Ηχος: Παύλος Σαπουντζής, Αντώνης Παραμύθης

Πηγή: Δελτίο Τύπου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *