Θυμάσαι την πρώτη φορά;

Όταν το 2006 το twitter άνοιξε τα ηλεκτρονικά του μάτια στο κυβερνοχώρο, αντί για το πρώτο κλάμα, έβγαλε αμέσως τις πρώτες του συλλαβές, σχηματίζοντας την ερώτηση “τι κάνεις τώρα;“. Αυτή η ερώτηση ήταν ο λόγος ύπαρξης του. Κάτι σαν το status update του Facebook, αλλά με ένα όριο 140 χαρακτήρων που κρατάει τα πράγματα σύντομα και περιεκτικά.

Όμως οι χρήστες βρήκαν ένα άλλο τρόπο να το χρησιμοποιήσουν. Κάθε πληροφορία μπορούσε να περάσει με ένα απλό link στο εκάστοτε site που είχε την είδηση. Και για όσα link μπορεί να ξεπερνούσαν τους 140 χαρακτήρες βρέθηκε η λύση και δεν ήταν άλλη από αλγόριθμους που “κόνταιναν” τα link. Και ενώ το twitter είχε αρχίσει να γίνεται ο πιο γρήγορος τρόπος ενημέρωσης για ότι συνέβαινε η ερώτηση “τι κάνεις τώρα;” παρέμενε.

Αυτό έμενε να αλλάξει με την αναγκαστική προσθαλάσσωση ενός αεροπλάνου στο ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης το 2009. Κάποιοι από τους επιβάτες άρχισαν να περιγράφουν σε πραγματικό χρόνο τι συνέβαινε μέσα σε αυτό και η δημοτικότητα του twitter εκτοξεύτηκε. Ήταν το απόλυτο εργαλείο ενημέρωσης αφήνοντας πίσω του κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο Μέσο, ηλεκτρονικό ή μη.

Οι δημιουργοί του το αναγνώρισαν και αποφάσισαν να αλλάξουν το προφίλ του ώστε να ταιριάζει καλύτερα με τον χαρακτήρα ενημέρωσης που το δίκτυο απέδειξε πως έχει. Δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο από το να αλλάξουν την ερώτηση, από “τι κάνεις τώρα;”, σε “τι συμβαίνει;“. Η πλατφόρμα είχε τον νέο της χαρακτήρα. Ανταλλαγή πληροφοριών, ειδήσεων, φωτογραφιών και οτιδήποτε άλλο, πάντα μέσα σε 140 χαρακτήρες.

Και φυσικά το twitter θέλει και μπορεί να σε κάνει να μιλάς με διάσημους, με ανθρώπους που ενδεχομένως να θαυμάζεις, είτε αυτή είναι μια χαζοχαρούμενη στάρλετ της pop τσιχλόφουσκας είτε μια δυνατή πολιτική φιγούρα. Όπως και να ‘χει όλη κάποια στιγμή έπρεπε να κάνουν την αρχή. Για κάποιους ήταν αμήχανη, για άλλους το ποιο φυσικό πράγμα που έκαναν ποτέ.

Θυμηθείτε στη photo gallery που ακολουθεί τα πρώτα tweets 8 διασήμων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *