Έριξε την αυλαία του το 18ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote”

Αυλαία, με τις καλύτερες εντυπώσεις και με πολλά χαμόγελα, έριξε την Κυριακή το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, συμπληρώνοντας πλέον τα 18 του χρόνια. Πάνω από 50.000 εισιτήρια κόπηκαν στη φετινή διοργάνωση, μολονότι μειώθηκαν οι μεγάλου μήκους ταινίες από 120 σε 96. Οι κινηματογραφικές αίθουσες που φιλοξένησαν το πρόγραμμα των ταινιών, παρότι νέες για τους φίλους του φεστιβάλ, παρουσίασαν δραματική αύξηση προσέλευσης, με πληρότητα της τάξης του 90%. Χαρακτηριστικά οι sold out προβολές που σημειώθηκαν, ήταν πάνω από 30, με συγκινητική ανταπόκριση η οποία καταγράφηκε ακόμη και από όρθιους αλλά και καθιστούς στο πάτωμα, σε πολλές περιπτώσεις, φίλους του φεστιβάλ.

Η ταινία “Η Αδερφή Μου” της Ούρσουλα Μέγιερ απέσπασε την υψηλότερη διάκριση του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE, τη Χρυσή Αθηνά του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, στην τελετή απονομής που ολοκλήρωσε το φεστιβάλ. Η ταινία της Ούρσουλα Μέγιερ, που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρεία διανομής Seven, συγκίνησε την κριτική επιτροπή “όχι μόνο με την αρτιότητά της αλλά κυρίως με την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει θέματα όπως η οικογένεια, η μοναξιά και η απώλεια της αθωότητας”.

Η Ούρσουλα Μέγιερ, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ενός προγραμματισμένου ταξιδιού στη Νέα Υόρκη, στην ευχαριστήρια επιστολή της δήλωσε συγκινημένη με την τιμή και ευχαρίστησε βαθιά την επιτροπή που ξεχώρισε αυτή την ιστορία, “έναν μύθο για τον σύγχρονο κόσμο και την οικογένεια που θα μπορούσε να λάβει χώρα οπουδήποτε στον κόσμο”.

Με τη Χρυσή Αθηνά του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική & Φιλμ βραβεύτηκε το “Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης” του Μάλικ Μπεντζελούλ, απόφαση επίσης ομόφωνη από την κριτική επιτροπή για μια ταινία που είναι “ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην καρδιά της μουσικής και τη ψυχή ενός μεγάλου δημιουργού”. Λίγο πριν ανακοινώσει το βραβείο, ο πρόεδρος Χρήστος Μήτσης πρόσθεσε ότι η επιτροπή θέλησε να δώσει Ειδική Μνεία στο “Marley” του Κέβιν ΜακΝτόναλντ, αφού τόνισε την αισθητική πολυμορφία και το υψηλό επίπεδο όλων των συμμετοχών που έκαναν τη δουλειά τους “ευχάριστη και εύκολη”.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών δόθηκε στην ταινία “Μια Υπεραπλούστευση της Ομορφιάς της” του Τέρενς Νανς χάρη στη “φρέσκια σκηνοθετική προσέγγισή του που συνδυάζει διαφορετικά κινηματογραφικά είδη με εικαστική πρωτοτυπία”.

Με το Βραβείο Σεναρίου βραβεύτηκε το “Μία Νύχτα” της Λούσι Μαλόι που, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, “μας ταξιδεύει στους δρόμους και τις χαμένες προσδοκίες της Αβάνα μέσα από το χρονικό ενηλικίωσης τριών ηρώων”.

Τέλος, το Βραβείο Κοινού δόθηκε στην ταινία “Teddy Bear” του Μαντς Ματίεσεν, το οποίο και προβλήθηκε αμέσως μετά την ταινία λήξης αλλά έχει εξασφαλίσει και κινηματογραφική διανομή από την εταιρεία Strada Films.

Τα βραβεία τους παρέλαβαν και οι νικητές του διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους ελληνικών ταινιών, με τελευταίο τον Νεριντάν Ζιντζιρία, για το “Χαμομήλι”, η ταινία του οποίου απέσπασε το βραβείο του νεότευκτου διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους ταινιών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι την διετή υποτροφία του Μητροπολιτικού Κολεγίου, σε συνεργασία με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, κέρδισε η Ιφιγένεια Δημητρίου.

Όλες οι διακρίσεις του φεστιβάλ:

Χρυσή Αθηνά Διεθνές Διαγωνιστικό: “Η αδελφή μου”

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Τέρενς Ναν (“Μια υπεραπλούστευση της ομορφιάς της”)

Βραβείο Σεναρίου: Λούσι Μαλόι (“Μια νύχτα”)

Χρυσή Αθηνά Μουσικό Διαγωνιστικό: “Ψάχνοντας τον βασιλιά της σκόνης”

Βραβείο Κοινού: “Teddy bear”

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ηλίας Δημητρίου (“Fish n’ chips”)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού: Διομήδης Κουφτερός (“Fish n’ chips”)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού: Κίκα Γεωργίου (“Η πόλη των παιδιών”)

Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας: “Το χαμομήλι”

Βραβείο Σκηνοθεσίας Μικρού Μήκους Ταινίας: Γιάννης Μπερερής (“Ενδημία”) & Ρωμανός Αργυρόπουλος Ιωάννου (“Munchies”)

Βραβείο Σεναρίου Μικρού Μήκους Ταινίας: Παύλος Μεθενίτης & Κώστας Γεραμπίνης (“Παγόβουνο”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *